ЗАЩО ДВЕ ПЕНСИИ СА ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА

Имате право да изберете дали да внасяте част от осигуровката си за пенсия в универсален пенсионен фонд (УПФ) или в Държавното обществено осигуряване (ДОО), администрирано от Националния осигурителен институт (НОИ). Никой не ви казва какво да гледате като избирате. Сега ще научите.

Две неща за пенсията ви са важни:

Размерът и

“качеството”.

Повечето хора се интересуват и от правата на наследниците си.

Размерът е особено важен, защото държавната пенсия се намалява на този, който се е осигурявал в УПФ. Въпросът е дали пенсията от УПФ ще компенсира намалението на държавната пенсия или не? Ако размерът на пенсията ви от УПФ е по-малък от намалението на държавната ви пенсия, вашите две пенсии ще бъдат по-малко от една.

Качеството”.

Под “качество” на пенсията разбирам какво се случва с нея след като вече ви е отпусната: от какви рискове ви защитава и на какви рискове ви излага. Кои рискове предпочитате да носите и от кои да се отървете?

Изводите по-долу стъпват на действащия Кодекс за социалното осигуряване (КСО) и резултатите, отчетени от пенсионните фондове през последните 20 години.

Размерът

Една и съща осигурителна вноска в ДОО и в УПФ води до еднакви пенсии за първата година тогава и само тогава, когато доходността, която получавате по партидата си в УПФ е равна на темпа на растеж на средния осигурителен доход за страната (СОДС). Ако доходността по вашата партида е по-ниска темпа на растеж на СОДС, то пенсията от УПФ е по-малка от намалението на държавната пенсия и вашите две пенсии ще са по-малко от една – държавна пенсия в пълен размер. Държавна пенсия в пълен размер (без намаление) можете да получите, ако своевременно се откажете от осигуряване в УПФ.

Важно е съотношението между средногодишна доходност и средногодишен темп за целия период на осигуряване. Разбира се, след като приключи периодът ви за осигуряване, е малко късно да гледате статистиката. Но вече имаме резултатите за първите 20 години за всички осигурени в УПФ.


Изоставането на доходността, получена от всички осигурени в УПФ между 2002 и 2022 г., от средногодишния темп на растеж на СОДС е толкова отчайващо, че дори и теоретично не може да бъде наваксано през следващите 20 години. Затова, който се осигурява в УПФ ще получи по-ниска пенсия, от тази, на която има право, ако въобще не се е осигурявал в УПФ. Изключение правят само най-бедните, които така или иначе ще получават минималната пенсия. Тя не може да бъде намалявана.

Качеството

След 40 години (37 за жените), човек ще има право на пожизнена пенсия – и от ДОО и от УПФ. Най-висока е пенсията от УПФ без допълнителни условия.

Но:

Пенсията от ДОО се индексира всяка година с темп по-висок от инфлацията и запазва покупателната си способност. Така е, когато СОДС расте по-бързо от инфлацията;

Пенсията от УПФ може да бъде актуализирана, а може и да не бъде. Зависи от това дали пенсионното дружество ще постигне доходност, по-висока от техническия лихвен процент. Но дори и когато бъде актуализирана, то ще е с процент по-нисък от инфлацията. Всяка година пенсията от УПФ ще губи от покупателната си способност. Такива са правилата в КСО.


Наследяване

ДОО

Когато осигурен или пенсионер почине:

– а) малолетните деца получават наследствена пенсия до навършване на пълнолетие или до 26-годишна възраст, ако учат и

– б) преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години преди да навърши пенсионна възраст, а след това – на “вдовишка” добавка към своята пенсия – до живот.

Така, осигуряването в ДОО защитава най-нуждаещите се.

УПФ

Когато осигурен в УПФ почине, наследниците му по, закон без оглед на възрастта им, имат право да получат парите от партидата на починалия.

Когато пенсионер с пенсия от УПФ без допълнителни условия почине, наследниците му не получават нищо.

Това са нещата, които е важно да съобразите, когато вземате решение дали да се осигурявате в УПФ или да се откажете и от меда на пенсионните фондове и от жилото им.


5 Comments on “ЗАЩО ДВЕ ПЕНСИИ СА ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА”

  1. Bobo says:

    Фантастично верен коментар. Странно защо никъде по медиите на излизат тези данни, а разликата между СОДС и доходността на УПФ е фрапираща. Предвид това, че основна част от бъдещите пенсионери не могат да направят анализа на двата показателя е много жалко, че няма от къде да научат за това колко ще загубят. Освен ако не се осигуряват на МРЗ.

  2. bparvanov says:

    NEXO това е новината с която ни пълнят главите! Поздравления г-н Христов. Работя в системата от самото и създаване и до момента и мога да потвърдя на 100% направените заключения. Но прегледайте кои и кога са били в ПОД: акционери, членове на бордове, консултанти в проект “пенсионна реформа”, вижте синдикалните босове участвали са, вижте управители на НОИ ….. Толкова са се навързали че трябва нож

  3. Елена Георгиева Стоянова says:

    Здравейте г-н Христов!
    Следя Вашите публикации във връзка с УПФ. През 2019 г. след направен информиран избор прехвърлих средствата си от УПФ в НОИ. Тогава коефициента на редукция на пенсията, доколкото си спомням беше 20-28%. Тъй като ми остава 1,5 г до навършване на пенсионна възраст, реших да проуча как стоят нещата към днешна дата и с учудване устанавих следните факти:
    1. Електронният калкулатор в сайта на НОИ показа прогнозен размер на пенсията ми с намаление /пенсия от НОИ и от УПФ/ 1036 лв, без намаление – 1155 лв, т.е 11% намален размер на пенсията, което прави 119 лв/месец.
    2. Средствата ми в УПФ /ако не са прехвърлени в НОИ/ възлизат на 12000 лв, т.е за 8,5 г. тези средства ще покрият намаления размер на пенсията, което според мен е твърде дълъг срок, дори и с ежегодни индексации на пенсиите от НОИ.
    Въпросът ми е правилни, ли са разсъжденията ми по-горе и да се възползвам, ли от възможността да прехвърля обратно парите си от НОИ в УПФ?

    • Г-жо Стоянова,

      Имайте предвид следното, когато вземате решение:
      1 Намалението на пенсията Ви от НОИ ще е малко повече в деня на пенсиониране Процентът на намаление се увеличава всяка година докато достигне 25%;
      2 Месечната Ви пенсия от 12000 лв в УПФ би била около 80 лв на месец
      3 тъй като това е по-малко от 15% от минималната пенсия, вие няма да имате право на пожизнена пенсия от УПФ, а на разсрочена
      4 При разсрочена пенсия Вие избирате месечния размер в рамките на от 15 до 100% от минималната пенсия и съобразно размера на средствата Ви, ще се определи и броя на годините, в които ще я получаване.
      5 Ако преживеете този брой години си оставате с намалена пенсия от НОИ

      Желая ви успех

  4. Елена Георгиева Стоянова says:

    Уважаеми господин Христов,
    Благодаря за вниманието и бързият отговор! Постоянните промени и намесата на политическия фактор в българското законодателството, включително и пенсионното, доведе до това обикновенния човек да е объркан и да не може да вземе сам решения по жизнено важни въпроси. Ще обмисля още веднъж нещата преди да реша. Благодаря, че има хора като Вас, с които да споделим и които да попитаме. Бъдете жив и здрав!


Leave a comment