ЕВРОТО ГИ НАПРАВИ ПО-БЕДНИ

Експерти и политици са в надпревара да ни осветлят какво ще се случи на България след като зареже лева и въведе еврото. Аз не съм толкова умен, че да отгатна бъдещето, пък и кристалната топка ми се счупи. 

По-интересен ми е въпросът какво се е случило на страните, въвели първи еврото и то не за година-две, а за целия период до сега. На този въпрос са отговорили двама икономисти от Центъра за европейски политики във Фрайбург, Германия. Те изследват въздействието на еврото върху благосъстоянието в няколко страни от еврозоната. Благосъстоянието измерват с брутния вътрешен продукт на човек от населението. Оказва се, че печеливши от еврото са Германия и Нидерландия, а Италия, Франция, Испания, Португалия, Белгия – губят. Губят по много. Например, загубата на Италия надхвърля 4 трилиона евро, а тази на Франция –  3,5 трилиона за периода 1999-2017 г.

Интересен е случаят на Гърция,  която в началото “дръпва” осезателно в повишаване  на благосъстоянието на гърците,  но цялата “печалба” е изтрита след 2010 г.  

През 2017 г. доходът на гърците на глава от населението е с 3,850 евро по-нисък, отколкото би бил, ако бяха запазили драхмата. Германци и холандци имат по-висок, а всички останали – по-нисък БВП на глава от населението през 2017 г. в сравнение със ситуацията, в която биха се оказали, ако бяха запазили националните си валути. 

Поставям въпроса икономиката на България дали прилича повече на тази на Португалия и Испания или на немската и холандската. Въпросът е риторичен. 

Източник:

Alessandro Gasparotti, Matthias Kullas

20 Years of the Euro: Winners and Losers. An empirical study


One Comment on “ЕВРОТО ГИ НАПРАВИ ПО-БЕДНИ”

  1. Chavdar Naidenov says:

    За отбелязване е, че сумарните загуби на страните от Еврозоната от новия ред са около десет пъти повече от сумарните печалби. Това се връзва с технологическото и всякакво изоставане на ЕС спрямо САЩ и Китай през тези две десетилетия.


Leave a comment