ПАРИТЕ В УПФ СЕ ТОПЯТ КАТО ЛАНСКИЯ СНЯГ

По покупателна способност. 

Минус 4 % годишно.  Това е  средната реална доходност, след инфлация, получена по партидите на осигурените в УПФ (универсални пенсионни фондове)  през последните 20 години.

Изводи:

  • За 20 години покурателната способност на вноските в УПФ намалява;
  • Една причина е, че пенсионните дружества конфискуват цялата номинална доходност от инвестиране на вноските под формата на такси. Положителната номинална доходност е за дружествата, а отрицателната реална доходност – за ощетените от тях.
  • Осигуряването” в УПФ е във вреда на ощетените лица и обслужва единствено  управляващите и акционерите на пенсионни дружества.


Какво от това: Доходността, получена от осигурените по партидите им УПФ в течение на целия период на осигуряване е един от факторите, който определя сумата, натрупана преди пенсиониране. От тази сума зависи размера на пенсията от УПФ. Другите два фактора са размера на осигурителната вноска и продължителността на осигуряване.

4% отрицателна реална доходност означава, че покупателната способност на 100 лв, внесени в УПФ намалява с по 4 лв. годишно и колкото повече стоят парите в УПФ толкова повече намалява покупателната им способност. Така със 100 лв., внесени през 2002 г. в УПФ, могат да се купят стоки и услуги за 43.29 лв. през 2022 г. 

Отрицателна реална доходност означава, че с пенсиите от УПФ можете да си купите по-малко стоки и услуги в сравнение с тези, които бихте могли да си купите с вноските. Да спестяваш за пенсия в УПФ е като да се пренасяш вода  в сито. Ето и подробностите.

Още числа:

В Таблицата по-долу са показани три вида доходност на пенсионните фондове и осигурените в тях за последните 20 (2002-2022 г.) и последните 10 години (2012-2022 г.) 

Източник: Изчисления на автора по данни на КФН, НСИ и НАП.

* Доходност на УПФ (номинална) – показва доходността, получена при инвестиране на парите, останали в пенсионния фонд след отчисляване на таксите;

* Доходоност на осигурените в УПФ (номинална) – показва доходността, получена от осигурените върху цялата им вноска в УПФ, преди отчисляване на таксите.

* Доходоност на осигурените в УПФ (реална) – показва доходността, получена от осигурените в УПФ върху цялата им вноска, преди отчисляване на таксите, но след приспадане на инфлацията.

Къде отива доходността от инвестиране на вноските в УПФ?

За 20 години от 2002 до 2022 г. доходността на пенсионните фондове и осигурените в тях се разбива така : 

  • Номиналната доходност на пенсионните фондове от 1.7 % (вж. таблицата) е точно равна на събраните такси (1.7 %}. За последните 10 години при номинална доходност на фондовете от 1.4 % годишно, таксите са в размер на 1.5%. Доходът от инвестицията не е стигнал и дружествата са посегнали на вноските за да съберат таксите си.

    Пенсионните дружества конфискуват целия резултат от инвестирането на вашите пари. То е все едно като да дадете апартамента си под наема, но наемът да получава … наемателя.
    Затова и загубата на осигурените (-4.1 % годишно) е почти равна на среднопретеглената инфлация (4.2 % годишно). 

Това са резултати за 20-годишен период или половината от задължителния осигурителен стаж на един мъж. На какво се надявате през следващите 20 години?

Методическа бележка:
Доходността на пенсионните фондове и осигурените в тях е изчислена по парично-претегления метод за два периода:
а) 20 години и 6 месеца от 30.03.2002 г. до 30.09.2022 г. и б) 10 години – от 30.09.2012 г. до 30.09.2022 г. по данни на КФН, НСИ и НАП.


3 Comments on “ПАРИТЕ В УПФ СЕ ТОПЯТ КАТО ЛАНСКИЯ СНЯГ”

  1. Генов says:

    Има ли яснота дали към настоящият момент е добро решение прехвърлянето на УПФ в НОИ за хора, на които им остават доста години (в моя случай над 20) до пенсионна възраст? Срещам противоречива информация, но преобладава мнението, че законодателството се променя прекалено често, за да може да се даде категоричен отговор.

    • Г-н Генов,
      Към настоящия момент (при действащото законодателство) е категорично ясно, че пенсията от УПФ а) е по-малка от намалението на държавната пенсия и Вашите 2 пенсии ще са по-малко от една и б) пенсията от УПФ Ви излага на рискове, от които пенсията от ДОО Ви защитава, като напр. инфлационен риск, инвестиционен риск и пр. По този повод ще напиша през януари.
      Да, вярно е, че законодателството се кърпи често, но през последните 30 години е било все в посока на увеличаване на държавната пенсия, а и нейното намаление за тези, които се осигуряват в УПФ.
      Можете да чакате с прехвърлянето на осигуряването си от УПФ в НОИ. В такъв случай ежегодно подарявате по 15 лв. на всеки 1000 лв. в партидата си на пенсионното дружество, за да … бъде намалена пенсията Ви. Ако Ви устройва.
      В отговор на Вашия въпрос ще пиша през януари. Весели празници!

  2. Генов says:

    Благодаря. Ще следя за нови публикации.


Leave a comment