Жените, родени през 1960-61 г. с втори шанс да предотвратят намаляването на пенсиите си до живот

Ново! 31.5.2019:

 • * * * * * * * * * * * * * * *

Моята пенсия – наръчник на осигурения

Всичко, което трябва да знаете и всичко, което можете да направите за да получите възможно най-високата пенсия от задължителните си осигурителни вноски.

http://bit.ly/2EKUWe0

 • * * * * * * * * * * * * * * *

 

Актуализирано на 17.11.2017
Първоначално публикувано на 3.10.2017

ВАЖНО!

Днес, 17.11.2017 г. в бр. 92 на ДВ е публикуван Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. С измененията, на жените, родени през 1960-61 г. се дава втори шанс да се откажат от “допълнително” осигуряване в УПФ (универсален пенсионен фонд) и така да предотвратят опасността, пенсиите им да бъдат намалени до живот. Могат да се възползват от този шанс догодина, между  1.01. и 31.12.2018 г.

 • – – – – – – – – – –

Ако сте роден/а в началото на 60-те години,  това Ви засяга. Имате срок, в който можете да решите:

 • ДАЛИ да продължите да се осигурявате за “допълнителна” пенсия от УПФ (универсален пенсионен фонд) и да получите намалена държавна пенсия
 • ИЛИ да се откажете от осигуряване в УПФ и да получите държавна пенсия в пълен размер.

С изменения в Кодекса за социално осигуряване, приети на 2.11 и публикувани на 17.11.2017 г. в бр. 92 на Държавен вестник, на жените, родени между 1.01.1960 г. и 31.12.1961 г., се дава втори шанс да се откажат от осигуряване в УПФ и така да предотвратят намалението на пенсията си до живот, защото техните ДВЕ ПЕНСИИ ще са по-малко от ЕДНА.

Как да прецените и направите избора си съм обяснил в това видео (7:30 минути)

За справка :

 1. Оценка на прогнозна държавна пенсия от НОИ: https://goo.gl/t9KYeB
 2. Оценка за пенсия от УПФ:  4.11 лв. на месец на всеки 1 000 лв. по партида
  Източник: Пенсионен калкулатор на ПОД “Алианц-България” – https://www2.allianz.bg/owpodshares/owpodcalc/ 
 3. За отказ от осигуряване в УПФ и предотвратяване постоянно намаляване на пенсията Ви подавате Заявление в НАП (Националната агенция за приходите).
  Образец на Заявлението можете да намерите тук:  http://www.nap.bg/document?id=9592
 4. Право на пенсия – изисквания за възраст и осигурителен стаж за жени
  Screenshot 2017-10-03 16.31.51 copy
 • * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Жена, родена през 1960 г. получава информация от калкулатора на НОИ, че ако се е пенсионирала на 1.10.2017 г. с партида в УПФ, НАМАЛЕНАТА й държавна пенсия би била 598.02 лв. месечно. Но ако се е отказала своевременно от измамата УПФ, държавната й пенсия в пълен размер би била 749.19 лв. Или илюзията “собствена партида в УПФ” намалява месечната й пенсия със 150 лв.

Screenshot 2017-11-23 06.04.32

Хайде сега, работещите в НН и други пенсионни дружества да отговорят на читателките, а колко лв. трябва да имат по партидата си в УПФ, за да получат по 150 лв. месечна пенсия от УПФ и така да компенсират намалението на държавната пенсия. Ако не могат да сметнат, да попитат. Ще им отговоря, че в България НЯМА човек, който към 1.10.2017 г. да има достатъчно дори и за 70 лв. месечна пенсия от УПФ, камо ли пък за 151.17 лв.

Това е.

 

Уебинар по темата – 19.10.2017

Молба: Не вярвайте на никого и на нищо по въпроса за ВАШАТА пенсия, докато не сте си обяснил/а кое, защо и как. Не е толкова сложно, но да, изисква известно внимание и усилие.

Видео (15 минути) – част от уебинара
https://youtu.be/FzDSDpCCmsc

ПРЕПРАТКИ:

1) ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПРОГНОЗНА ПЕНСИЯ (НОИ) – С И БЕЗ НАМАЛЕНИЕ
http://www.nssi.bg/eservicesbg/reports/reportsegn/1811-calcpens

2) ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПОЖИЗНЕНА ПЕНСИЯ ОТ УПФ
Пенсионен калкулатор – Allianz
https://www2.allianz.bg/owpodshares/owpodcalc/

Разделете средствата по партидата си днес на 1000 и умножете по число между 4 и 4.5 и ще получите очаквана пенсия за първата година от УПФ днес. Сравнете с намалението на държавната пенсия

3) Пиша по въпросите от 2007 г. – бунтове няма, но ниската доходност е налице
http://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2007/02/23/314179_2017_g_sofiia_-_pensionerski_buntove/

4)  Автор съм за 3-та поредна година на главата за България в:
  Pension Savings – The Real Return 2017 Better FInance (на англ.)

http://betterfinance.eu/fileadmin/user_upload/documents/Research_Reports/en/Pension_Report_2017_-_Full_Report_-_Online_Version.pdf

5)  Коментар на г-жа Кирова в  “Песимистично за пенсиите и има ли полезен ход – гостува финансистът Любомир Христов – 31/05/2017”

http://www.bitelevision.com/pesimistichno-za-pensiite-i-ima-li-polezen-hod-gostuva-finansistat-lyubomir-hristov/

Г-н Тодоров пита за доводи/аргументи “в подкрепа на Вашата теза”, че 2 < 1,  като се опитва да подплати и с факти. 

Отговор: Изводът, че у нас две пенсии са по-малко от една, произтича от изследването на “уравнението на безразличие”, основано на статистика (2002-2016) и официални прогнози и допускания за 2017-2041 г.. Решението на “уравнението на безраличие” отговоря на въпроса при какви условия пенсия от УПФ ще замести точно намалението на държавната пенсия и така две пенсии ще станат равни на една. Отговорът е, че необходимо и достатъчно условие е

доходността по партидите на осигурените в УПФ трябва да е по-висока от темпа на нарастване на средния осигурителен доход за страната (СОДС).

На практика съотношението до сега е точно обратното: доходност на осигурените в УПФ (2002-2016) е 2.2 % годишно, а темпът на СОДС – 8 %. В бъдеще НОИ прогнозира забавяне на темпа на СОДС до 4.3 % годишно, но доходността по партидите в УПФ за периода 2017-2041 г. трябва да е повече от 6 % за да навакса пенсията от УПФ изоставането в доходността през предходния период. Постигане на доходност над 6 % годишно средно за периода 2017-2041 г. е невъзможно поради консервативните портфейли на УПФ, наложени от КСО.

Така, условието две пенсии да са равни на една не се изпълнява за периода 2002-2016 г., не може да се изпълни и в бъдеще, което води по необходимост до това, че

ДВЕ ПЕНСИИ ЩЕ БЪДАТ ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА.

Всички данни и допускания, на които се опира изследването са публично достоятие, всеки може да ги провери, да пресметне и да стигне до същия извод.

6)  Защо ДВЕ ПЕНСИИ са гарантирано ПО-МАЛКО от ЕДНА? Гарантирано то КСО.
“(Не)адекватност на пенсиите в България”
https://ssrn.com/abstract=2825011

P.S.

8.10.2017

Ще забележите в коментарите по-долу, че редица читателки се впечатляват от това, че средствата от партидите в УПФ се наследяват в случай, че починат преди пенсиониране. Това е така.

За 55-годишните жени въпросът стои по следня начин:

 1. Ако вярвате или се надявате да предадете Богу дух в следващите 5-6 години, то добре е да не правите нищо и да продължите да се “осигурявате” (да позволявате да бъдете ощетявани) в УПФ.
 2. Ако въпреки силната вяра в това, че дните Ви са преброени, все пак достигнете пенсионна възраст и не сте се отказала от осигуряване в УПФ навреме, ще завършите с две пенсии, сумата от които непременно ще бъде по-малка от една пенсия – тази от държавното обществено осигуряване в пълен размер, която изплаща НОИ. Този резултат Ви е гарантиран от Кодекса за социално осигуряване.  Решавате Вие.
Advertisements

138 Comments on “Жените, родени през 1960-61 г. с втори шанс да предотвратят намаляването на пенсиите си до живот”

 1. Юлия Димитрова says:

  Здравейте, при промяна на УПФ, подавахме заявление към новоизбрания УПФ, че искаме натрупаните суми по личните партиди, както и следващите ни вноски да се превеждат в него. Сега само с това заявление към НАП ли ще ни бъдат прехвърлени средствата и текущите вноски в държавния фонд?

  • Да, всичко, което е необходимо да направите – ако решите и искате – е да подадете това Заявление в офис на НАП по местоживеене. От там нататък нещата между НАП и пенсионното дружество стават автоматично в следващия месец след месеца на подаване на заявлението.

 2. Щерева says:

  Защо спестявате информацията, че средствата, прехвърлени в НАП не се наследяват, т.е. ако си отидеш от този свят преди пенсия, тези парички ще ги раздадат на онези “социално слабите”. В УПФ парите се унаследяват. Помислете.

 3. Заблуждавате се, г-жо Щерева или по-скоро вярвате в митове, разпространявани от тези, които Ви гарантират намаляване на пенсията.
  Последният път, когато гледах, НОИ изплащаше 112 000 наследствени пенсии Дали някой някога ще види наследствена пенсия от УПФ е силно съмнително, което съм описал преди 2 години тук https://lchristoff.wordpress.com/2015/03/08/iv-наследява-ли-се-пенсия-от-упф/

  Значи или пенсия от УПФ ще се наследява и в такъв случай няма да е пожизнена ИЛИ ще е пожизнена и няма да се наследява Помислете

  • Христина says:

   Драги г-не, УПФ се наследяват на 100%. Ако средствата по този фонд се прехвърли в партида в НОИ. Не се наследява, ако човек почине. Парите се прехвърлят в партидата за социалните пенсии.

   • Драга Христина,
    Наистина ли? Как не съм се сетил. Искате ли първо да четете, после да пишете?

   • ТУК има разпространяване на заблуди, а именно Христина твърди, че средствата, прехвърлени от УПФ се използват за социални пенсии. Това не е вярно.
    Ако сте прехвърлила партидата си от УПФ в “Сребърния фонд”, то след като се пенсионирате лично Вие, Вашите средства от “Сребърния фонд” постъпват на части (ежегодно) в НОИ за да може НОИ да Ви изплаща държавна пенсия в пълен размер – Докато свършат партие. Следо това продалъжавате да получавате пенсията си.
    Знаете ли какво се случва, ако получите пенсия от УПФ и преживеете парите по партидата си? Очаквам догадки.

   • А.Станкова says:

    Драги господине, къде бяхте когато ни караха насила да правим вноски в УПФ? Защо тогава никой не обясни на хората какво ще се случи след време? Или така ви беше изгодно? Аз ,лично, се съмнявах в истинноста на това, което ни се представяше,но нямах и нямам избор.Но, за да оставя поне нещо на измъчените сиот нищетата деца, поне ще имат наследство ако умра от УПФ. Не заблуждавайте хората с наследствени пенсии-обяснете на хората кога и кой получава наследствена пенсия?Тогава може и да ме убедите, че греша!

  • Рени Христова says:

   Съжалявам , но не ме убеждавайте , че НОЙ има наследствени пенсии- преживях го това….останах сама с ученик и студент на 40- НОЙ казаха че съм млада и нищо не ми се полага, на децата дадоха по 40 лв. …баща им беше лок.машинист 1 категория труд , но пък бил на 44 и не бил в пенсионна възраст- сега чакам едни вдовишки 2 год. защото НОЙ решава йога трябва да ти ги даде- и г- н Христоф кой според вас от тази институция ще даде парите от партидите ни на нашите наследници?….. Апропо- не признаха последния семестър на малкия ми син и НОЙ осъди сирак и се взе пенсиите – 200 лв а лихвите 400 …още нещо да ми кажете?

   • Г-жо Христова,
    Искрено съжалявам, че сте загубила съпруга си без време. Приемете съболезнованията ми.
    Това, което описвате по повод наследствените пенсии, е точно това, което е трябвало да Ви се случи – по закон (КСО). НОИ е само администратор.
    В бъдеще, вероятно знаете, че имате право на наследствена пенсия от съпруга си 5 години преди да навършите възраст за пенсиониране. След като се пенсионирате – имате право на “вдовишка добавка.
    Не се и опитвам да убеждавам нито Вас, нито когото и да било. Просто посочвам последиците на КСО за размера на пенсиите Ви. Предупреждавам и за срока – за да може всяка да вземе осъзнато решение за себе си като е наясно с възможните последици. Бъдете здрава.

  • Надя says:

   Мисля, че заблуждавате хората! Моя приятелка почина и наследниците получиха 100% от натрупаната сума в УПФ. А “наследствените” пенсии са ежемесечни малки суми.

   • Защо смятате, че заблуждавам? Да съм писал някъде, че наследниците не получават партидата на починал осигурен?
    Виж, дали ще получат нещо от починал ПЕНСИОНЕР от УПФ, предстои да видим. Пенсиите от УПФ или ще са пожизнени и няма да се наследяват (дори да почине пенсионера 1 ден след като му е отпусната пенсия от УПФ) – или партидите и на пенсионери ще се наследяват, но тогава техните пенсии НЯМА да бъдат пожизнени.

 4. Щерева says:

  Заставам зад думите си и ще Ви кажа, че за да получиш наследствена пенсия трябва да отговаряш на определени условия. Ако сега аз си отида, моят син ще получи парите ми от УПФ до стотинка. Но ако междувременно ги преместя в НАП,извинете за цинизма, ще вземе от трите най-дългото.. нали така- той вече не учи, работи и няма право на наследствена пенсия по сега действащия закон. Хайде да не заблуждаваме хората, моля Ви.

  • Това, което пишете, е вярно. Аз попитах моя син кое е по-важно за НЕГО: а) дали да получи 5-10-15-20 000 лв. по партида ако си отида преди пенсиониране или б) да получавам пенсия, която ще ми позволи да се грижа по-добре за себе си, без да лягам на неговите ръце. Той си избра б). Във всяко семейство е различно.

   • Дима says:

    Това е чудесно, че избирате план Б, но какво става, когато парите от НОИ бъдат окрадени и се окажем в положението на хора като майка ми, която се пенсионира през 1998г. с , към настоящия момент, 214 лв. при 37 г. трудов стаж, от който само последната година е на минимална заплата? Мислите ли, че с тези сигурни пари може да се издържа без помощ от децата си?

   • Здравейте Дима,

    За майка Ви е късно, за Вас – може би още не, а и двете сте за урок на дъщеря Ви. Урокът е, че да разчиташ на пенсия за достойни старини от задължителните осигурителни вноски, независимо дали са изцяло внасяни в НОИ или са разделяни между НОИ и УПФ, е проява на наивност. Нямате решение в рамките на задължителната осигурителна вноска. Затова трябва да мислите и да се подготвите извън нея и извън измамните пенсионни фондове у нас.

 5. Тъкмо докачо четях писанието се чудех – защо пак някой се опива да пързаля народа?! НОИ?! Наредили са се на хранилката стотици хиляди и се чудят вече от къде да опоскат някой лев! Мързеливци такива на държавни службици! Дори да фалира фонда,който съм си избрала – никога няма да си прехвърля парите отново в бездънните джобове на държавата!

  • Привет г-жо Йорданова,
   Всеки сам решава и си носи последиците. Помагам да си изясните послединиците от единия или другия избор – как ще се отрази на размера на пенсията, която можете да очаквате. Бъдете здрава!

  • Елка Николова says:

   Дали пък служителите във фондовете са по-малко? Или пък заплатите и бонусите им са по-малко от тези във НОИ?

  • chavdarova says:

   Уважаема г-жо,искам да Ви изясня нещо,което този господин никога няма да ви каже.Ако дружеството,което управлява фонда фалира,фондьт не фалира,за щото са отделни юридически субекти.Ако,обаче,фалира самият фонд,то 70%от парите ни са защитени от дьржавата,както при фалит на банка.Дьржавата отдавна драпа да прибере парите ни от частните фондове,защото “Сребьрния фонд” е изпапан.Затова няма пари за увеличение на сегашните пенсии.Не е хубаво да се плашат така хората или да се хвьрлят вьв вьздуха числа,изсмукани от прьстите.Аз работя в холандския фонд НН и твьрдя,че той ще дава пожизнена пенсия.Освен това,Имаме много случаи,в които сме изплатили на 100%парите на починали хора на наследниците.Парите се наследяват само по права линия.Дори да си прехвьрлим парите в НАП,ще продьлжат да ни удьржат 5% за втора пенсия.Само че,докато правилата са ясни и важат за частните фондове,някак си отново не важат за дьржавата.Защо ли?!Който иска да си изясни как стоят нещата с частните фондове,нека влезе в сайта на КФН(комисията за финансов надзор).Тази комисия е органьт,който контролира частните фондове и там ще видите числа,като доходност,но не и като месечна сума за пенсия.Това е едно много непрофесионално и неаргументирано писание по отношение пенсии.

 6. Гълъбов says:

  Как стоят нещата при мъжете над 55 годишна възраст?

  • Г-н Гълъбов,
   При мъжете нещата стоят по същия начин. Разликата е, че не ги притиска срока за решение да се откажат от УПФ и така предотвратят опасността да се пенсионират с 2 пенсии, по-ниски от една или да си останат в УПФ, да получат право на 2 пенсии, които със сигурност ще бъдат по-малко от една пенсия – само от НОИ / ДОО.
   1) Ако желаят да се осигуряват в УПФ, мъжете на 55 г. не трябва да правят нищо. Те са си в УПФ, което беше задължително до 2015 г.;
   2) Ако желаят да се откажат от осигуряване в УПФ, необходимо е да подадат същото Заявление в НАП не по-късно от 5 години преди да са достигнали възрастта за пенсиониране на мъже в годината на подаване на Заявлението.

   През 2017 г. мъжете се пенсионират на 64-годишна възраст. Следователно през 2017 г. Заявления за отказ от УПФ могат да подават мъже, НЕнавършили 59 годишна възраст. Но 58-годишните мъже са родени през 1959 г. и тях УПФ не ги засяга.

   Мъжете, родени от 1.1 до 31.05.1960 г. ще придобият право на пенсия на възраст 64 г. и 7 месеца през 2024 г. Така, те могат да подават Заявления да отказ от УПФ – ако желаят – във всеки момент ПРЕДИ да навършат възраст от 59 години и 7 месеца. Т.е. за тях мандалото ще хлопне през 2019-2020 година.

   Надявам се това да изяснява въпроса Ви. Приятен ден

 7. Иванова says:

  А,какво става с тези,които през тази 2017г, вече на навършили 56 години?

  • Жени, навършили 56-годишна възраст през 2017 г. нямат възможност да променят осигуряването си след 56-ия си рожден ден.
   Те си остават с право на две пенсии :
   – намалена от НОИ и
   – пенсия от УПФ,
   като сумата от двете пенсии е гарантирано по-ниска от държавната пенсия, на която биха имали право, ако бяха подали Заявление в НАП преди да навършат 56-годишна възраст. Този резултат е гарантиран от Кодекса за социално осигуряване и по-точно от промените, направени в него през м. август 2015 г.

 8. Поли Николова says:

  Lubomir Christoff, ChFC,Родена съм юли 1962 г.Работя като учител и смятам да се възползвам от правото ми на ранно пенсиониране, което по мои изчисления трябва да стане някъде началото на 2021 г.. Въпросът ми към Вас е – Пропуснала ли съм възможността за прехвърляне към НОИ? Благодаря предварително!

  • Не, г-жо Николова, не сте пропуснала възможността да прехвърлите осигуряването си от УПФ в НОИ. Това, че ще се пенсионирате по-рано като учител е без значение за срока. Срокът за прехвърляне изтича 5 години преди възрастта за пенсиониране на жени (III категория труд) в годината на подаване на Заявление за прехвърляне.

   През 2018 г. право на пенсия придобиват жените на възраст 61 години и 2 месеца. Пет години преди това означава 56 години и два месеца. Следователно, Вие имате право и НАП ще приеме Заявлението Ви за прехвърляне (ако това е Вашият избор) по всяко време до м. септември 2018 г., преди да навършите възраст от 56 години и 2 месеца.

 9. Eleonora says:

  Какво става с нашите вноски, натрупани в УПФ ако пуснем заявлението и останем само с НОИ?

  • Елеонора,

   Наличните по партида лева се прехвърлят от пенсионното дружество към държавен фонд – т.н. “Сребърен фонд”, където вече не се водят поименно, а всички пари са в един кюп.
   Срещу това Вие заличавате осигуряването си в УПФ и държавната Ви пенсия няма да бъде намалявана.
   Обратно, за всяка година, в която човек е правил вноски в УПФ и продължава, държавната му пенсия се намалява, защото е разделял задължителната си осигурителна вноска на две части и едната не е постъпвала в НОИ.

   • chavdarova says:

    Последният абзац,който сте написали е пьлна глупост.Няма 2 части.Има 18%,които скоро вдигнаха на 19% кьм НОИ и 5%кьм частните фондове за УПФ.Питам Ви:Защо дьржавата не закрие частните фондове,след като е толкова хубаво да се осигуряваме само в НОИ?Знам,че няма да получа професионален отговор.Не знам какво работите,но сьс сигурност не сте нито юрист,нито финансист!

   • Ето, толкова е плитко под фризурите на работещите за пенсионни дружества. Уважаема Чавдарова, 5-те %, за които говорите се изваждат от 18 % (по-точно 18.8 %, ама толкова знаете) сега и от 19.8 % след 1.1.2018 г. Няма нужда да ми благодарите за урока по КСО.

 10. Чавдар Дилов says:

  Г-н Христов, а прехвърлянето на вноската от УПФ в НОЙ гарантира ли, че осигуреният ще получи пълният размер на пенсията си от НОЙ? 🙂

 11. Г-н Христов, жалко за тези жизнено важни (прикрити) закони,защото някога ни увещаваха,че с 2 пенсии ще е идеален живота ни на старини. Какво излиза сега=че заради някакви си 5лв и няколко стотинки от УПФ за месец, ще ни отрежат по около 80-90лв от държавната пенсия. И какво сме виновни ние родените след 1960та година? Доброволно-задължително беше!!! Пропуснала съм 56ия си рожден ден,защото не съм знаела,но и не съм внасяла пари в доп. фонд от края на 2003г. защото работя в др.държава. Кажете ми моля, какво ме очаква/? Има ли какво да направя ?

  • Разбирам разочарованието Ви. Държавната Ви пенсията ще бъде намалена минимално – само за годините, в които сте се осигурявала в УПФ – 2002 и 2003 г. Надявам се, стажът, който сте натрупала от тогава в друга държава, да се признава и у нас.

   • Простете ми Г-н Христов,че пак се обръщам към Вас,но прочетох,че е излязъл закон за родените 60=61 ва г,. Казват,че им се дава втори шанс да подадат декларация за отказ от УПФ в НАП от 01.01.2018 до 31.12.2018г. Ако е така, дали ртябва подаването да е на рожденните дати,или през цялата година? Много ще съм Ви благодарна,ако ми отговорите! Така бих могла да предприема съответните действия навреме…..

   • Г-го Дечева, заявление за отказ от УПФ можете да подадете в НАП по всяко време между 1.1.и 31.12.2018 в случай че сте родена през 1960 или 1961 г.

  • chavdarova says:

   Госпожо,в момента никой не може да каже колко пари ще получаваме от УПФ!Истината ще излезе наяве,когато започне изплащането.Жалко е,че хора,като този човечец,който в момента пише небивалици,успяват да паникьосват хората,сякаш другите ядове са им малко.

   • Вие може и да не можете, но то се смята лесно (във вероятен диапазон) който за Вас остава тайна

   • bparvanov says:

    Г-жо Чавдарова, много силно Ви се иска да неглижирате труда на г-н Христов, НО фактите са такива. в момента (2019) две пенсии са ПО-МАЛКО от една – НЕУСПОРИМ ФАКТ.
    Политическия риск в пенсионната система, който трябваше да бъде преборен(намален) от УПФ – НЕ се случи. В момента няма никой в тази държава, който да Ви/ни отговори на въпросите каква пенсия ще взимат настоящите и бъдещите пенсионери в дългосрочен план – ПОЛИТИЧЕСКИ РИСК.
    УПФтата реализираха доходност, която изостана от реалността и очакванията, които проектираха “бащата” Христосков и “майката” Киапе за цветното бъдеще не се случиха.
    г-н Христов споделя своето лично виждане, което най-малкото трябва да се уважава заради смелостта да покаже другата гледна точка, която за съжаление към момента е много вярна – ДВЕ ПЕНСИИ са ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА!

 12. Янка Пенчева says:

  Здравейте, родена съм на 02.04.1961г. Преди два месеца поисках от НАП да ми прехвърлят пенсионните вноски от УПФ в НОИ. Отказаха ми с мотива, че имам по-малко от 5 години до пенсиониране. Това очевидно не е така, защото би трябвало да се пенсионирам на 02.04.2023 г. видно и от горната таблица. Моля кажете имат ли основание от НАП, защото въпроса ще се разглежда в Административен съд и съм притеснена.

  • г-жо Пенчева,

   Не мога да Ви успокоя – нямате шанс. Известни са ми няколко случая, подобни на Вашия, при което съдът решава в полза на НАП. Причината е липсата на едно “му” в Кодекса (КСО). Чл. 4б) казва, че имате право на прехвърляне от УПФ в НОИ но “не по-късно от 5 години преди възрастта по чл. 68, ал. 1” НАП разбира възрастта по чл. 68, ал. 1 като възрастта, на която се пенсионират осигурените лица ПРЕЗ годината на подаване на Заявление (61 год възраст за жените, които се пенсионират през 2017 г.) – а не възрастта, на която Вие лично ще придобиете право на пенсия.
   Тълкуването е, че ако НАП трябва да вземе Вашата възраст, то в КСО трябвало да пише “”не по-късно от 5 години преди възрастта МУ по чл. 68, ал. 1” (“му” – на осигуреното лице). Но понеже не пише “му”, значи не се броят 5 години от Вашата възраст.
   Този проблем е известен на тези, от които зависи решаването му – но те не предприемат нищо до сега.
   Затова и написах този материал – да предупредя жените, за които срокът още не е изтекъл, та да не им се намалят пенсиите – или, въобще, да решават да правят ли нещо или не.

   • Янка Пенчева says:

    Благодаря за разяснението. И както се казва – пак сме от страната на булката!!!

 13. Шермин Ахмедова says:

  Здравейте! Изгледах много внимателно видето. Респектирана съм от Вашата компетентност.Учител съм с 36 г. стаж. През август навърших 56 г. Моля за вашия коментар по отношение на пенсията ми. И още един въпрос към Вас. Откъде имате тази информация и защо според Вас никой не ни разяснява това? Благодаря Ви!

  • Здравейте г-жо Ахмедова,
   Тъй като сте пропуснала срока да прехвърлите осигуряването си от УПФ в НОИ (56-Ят Ви рожден ден), Вие оставате с две пенсии, които ще са по-малко от една – пенсия в пълен размер от НОИ, на която имате право, ако въобще не сте се осигурявала в УПФ.
   Откъде зная? Сметнал съм КСО. Вижте, едни са го писали, други са го чели, трети са го гласували – без да го четат Само аз съм го сметнал. На каква пенсия може да се надява човек ако https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2825011 е играл “по правилата” – ето тук (но е дълго)

  • Г-жо Ахмедова,

   Стилът и езикът на Вашия коментар ме накараха да се зарадвам, че децата у нас имат учители като Вас. Благодаря Ви и да сте здрава! С уважение: лх

 14. Здравейте, г-н Христов,
  Родена съм през 1960 г. Работя в научен институт и по закон трябва да се пенсионирам на 65 г. И в моя случай ли съм пропуснала срока за прехвърляне на партидата ми от УПФ в НОИ, или разполагам с още време? Благодаря ВИ предварително за отговора.

  • г-жо Първева,
   Пропуснала сте срока да подадете Заявление за ОТКАЗ от осигуряване в УПФ и да ПРЕДОТВРАТИТЕ намаляване на пенсията си.
   НАП приема Заявления в срок, определен така:
   Възраст за пенсиониране на жени в годината на подаване на Заявление минус 5.
   2017 г. – ще бъдат приети Заявления от жени, преди да са навършили 56 годишна възраст (през 2017 се пенсионират жените, навършили 61 год.; 61-5=56)
   2018 г. – ще бъдат приети Заявления от жени, преди навършване на възраст от 56 години и 2 месец (през 2018 г. се пенсиорат жените на възраст 61 години и 2 месеца; 61/2 – 5 = 56/2).
   Кога точно ще се пенсионирате Вие няма никакво значение за НАП и за срока.
   Това е положението.

 15. Христова says:

  Здравейте! Родена съм 1963 г. От 2015 г. съм с ТЕЛК 70%. Съпругът ми почина 2011 г. Когато получих решението си за инвалидна пенсия ме посъветваха да подам заявление в НАП парите ми да се прехвърлят в Нои. Това щяло да ми донесе добавка към пенсията. Но не се случи нищо. Какво следва да направя. Трябва да се пенсионирам по възраст 2026 г., но дотогава сигурно ще съм с ТЕЛК

 16. Надя says:

  И още нещо неясно – удръжките ми за ДОО са като на всеки друг, отделно удръжките за ДЗПО, които също са като на всички.Не мога да си обясня защо моята пенсия ще се намаля? Това е наказание, че не съм избрала НОИ, или какво?

  • Обяснението е просто: задължителната осигурителна вноска (както казвате) е ЕДНАКВА за всички, независимо кога са родени. Родените преди 1960 г. и тези, които са се отказали от УПФ, внасят цялата задължителна вноска в НОИ и получават право на пенсия в пълен размер. (за 2017 г. задължителната осигурителна вноска е 18.80 лв. на всеки 100 лв. осигурителен доход).
   Тези, които се осигуряват и в УПФ разделят вноската си на две части, като само едната от тях постъпва в НОИ, а именно 13.80 лв. на 100 лв. осигурителен доход). Затова пенсията от НОИ на тези хора ще бъде намалена пропорционално на по-малката им вноска в НОИ – за всяка година, в която са се осигурявали и в УПФ.

   • chavdarova says:

    Не льжете хората!По вашите изчисления излиза,че вноската за УПФ е 5лв.,а тя е 5% .

  • С една дума, вноските в ДЗПО – допълнително задължително осигуряване в УПФ – не са и никога не са били допълнителни. Те се изваждат от еднаквата за всички задължителна осигурителна вноска. Затова е пенсията от УПФ не е и няма да бъде “допълнителна”. Тя трябва първо да замести намалението на държавната пенсия. Ама не може.

   • Даниела Виткова says:

    Изчетах целият чат след поста!Хора!Това , ако е истина е потресаващ грабеж на невинни работещи!Съпругът ми и синът ми се осигуряват на максимума в държавата и от фирмата, държавна, ги задължиха да си изберат фонд, защото било задължително да имат ДЗПО!!!!Щом е задължително, как така едни имат избран фонд, а други нямат!А пък да не ви разказвам, че до преди три години работих в Алианц България и всички мои приятели и роднини, включително и аз, сме клиенти по ДЗПО на тази компания!Искате да ми кажете, че синът ми ще блъска нощни смени цял живот, държавата го задължава да има ДЗПО , а понеже е млад той ще има да работи та ушите да му пукат още 40 години и накрая вместо двойна пенсия , ще получи наказание, защото е бил добър данъкоплатец?!А съпругът ми държавно и умишлено ли ще го прецакат, защото там е колективно?!”Съгласие” и “Доверие” знаят ли за това?!Агентите, които набират клиенти за всички подобни компании знаят ли за тази секира?!Нямам думи!

 17. Ana says:

  Г-н Христов,
  Родена съм през 1963 г. Имам 21 г. cтаж, от които 18 г. като yчител. Hе съм внасяла пари в ППФ “Доверие и НОИ от края на 2008 г. защото работя в дрyгa държава. Moгa ли да прехвърля пенсионните вноски от ППФ “Доверие в НОИ, за да може НОИ да ми изплаща нeнамалена държавна пенсия спрямо осигурителния ми cтаж или да ги оставя в ППФ “Доверие? Koe e по- дoбрe за мeн? Koгa държавната ми пенсията няма да бъдe намалена? Aз нe мoгa да имам yчителcka пенсия .

  • Аna,
   1) Да, можете да се откажете от партидата си в УПФ и да получавате пенсия от НОИ в пълен размер, когато придобиете право на пенсиониране за осигурителен стаж и възраст; Заявление в НАП можете да подадете и чрез пълномощник.

   2) Кое е по-добре за Вас?
   Искате от мен лична консултация. Тук не е мястото, а не разполагам и с времето за лични консултации. Освен това не давате достатъчно данни, за да направя сметката Ви.
   Публикувах това за да можете да прецените сама. Все пак – примерно
   а) Година на пенсиониране – 2025,ако сте родена преди 1.09.1963 и 2026, ако сте родена след 1.09.
   б) Стаж – можете ли да съберете необходимите Ви 36 години и 10 месеца осигурителен стаж, в т.ч. осигуряването в “друга държава”, ако се осигурявате и ако България признава осигуряването Ви в тази държава? Да допуснем, че ДА.
   в) Проверете си прогнозната пенсия на страницата на НОИ. Да допуснем 500 лв. на месец.
   г) Ако поддържате УПФ (не сте подала Заявление в срок), държавната Ви пенсия ще бъде намалена с 18.2-18.4 % или (в примера) – с 91-92 лв. на месец.
   д) Вижте колко пари имате в УПФ сега и смятайте по – грубо – по 4.50 лв. месечна пенсия от УПФ на всеки 1 000 лв. по партида за ПЪРВАТА година . Ако нямате поне 20 000 лв. в УПФ, пенсията Ви от УПФ за първата година НЯМА да КОМПЕНСИРА намалението на пенсията Ви от НОИ и за Вас е по-изгодно да се откажете от УПФ. Обратно, ако имате повече от 20 000 лв., пенсията от УПФ ще компенсира намалението на държавната пенсия и ще остане малко нещо допълнително. Във втория случай не правите нищо и получавате две пенсии – намалена от НОИ и пенсия от УПФ.
   е) Имате предвид и че пенсия от УПФ, веднъж отпусната се “актуализира” – тя може да нараства, но може и да намалее (зависи от това как пенсионното дружество управлява парите Ви – мислете повторение на кризата от 2008 г.) Държавната пенсия не може да намалява след като е отпусната веднъж.
   Надявам се горното да Ви е от полза, когато вземате решение.
   Пожелавам достойни старини.

 18. emilid says:

  колко струва да си купиш една година трудов стаж някой знаели

  • През 2017 г. една година трудов стаж струва 1037.76 лв
   1037.76 лв. = 18.8% x 460 лв. х 12
   18.8% – размер на задължителната осигурителна вноска
   460 лв. – минимален месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица
   12 – месеца в годината.
   От 2018 г. – повече.

 19. Цветанова- says:

  Държавата ни задължи всички след 60 година да се осигуряваме на 2-места / в държавния и в частен/ Така ,че държавата щом ни задължи при фалит на частния пенсионен фонд да ни обезщетява.а не сега да побърква хората.

 20. Ели says:

  Г-н Христов,
  Родена съм през 1961 г.
  На 29.09. навърших 56г.
  Мага ли да подам въпросното заявление в НАП, за отказ от допълнителното осигуряване? И кое ще е по добре за мен самат?

  • Не, Ели, съжалявам.
   НАП би приел Ваше заявление, подадено не по-късно от 28.09.2017 г. Опит да подадете Заявление през октомври ще е неуспешен – НАП ще откаже да Ви го приеме, а съдебна практика в няколко случая показва, че съдът потвърждава отказа на НАП.

 21. Моля, който има въпрос от типа “Кое е най-добре за мен?” да погледне в края на горната статия за предложение за безплатен семинар.

 22. Zlat says:

  Май някой тук е на комисионна от НОИ ?

  • Не, не е. Ако НОИ или ПОД-овете Ви бяха предоставили цялата необходима Ви информация за да вземете решението си, нямаше да има нужда нито аз да пиша тук, нито Вие да четете тук. Опитвам се да Ви спася от намаляване на пенсията Ви до живот с по 50-60-80 или в случая на г-жа Кирова – с 91 лв. на месец до живот. За което, разбира се, си получавам “благодарността” Ви. За сега тя е единствената ми комисионна.
   Всъщност комисионните – и то солени – наричат се “такси”, ги плащате на друг.
   За г-жа Кирова, която нямам удоволствието да познавам, можете да прочете в нейния коментар тук :
   http://www.bitelevision.com/pesimistichno-za-pensiite-i-ima-li-polezen-hod-gostuva-finansistat-lyubomir-hristov/#comments
   Приятна вечер.

 23. Zlat says:

  Ама разбира се че ще има разлика при прогнозно изчисляване на пенсия – с прехвърляне или без прехвърляне. Точно затова е примера на госпожа Кирова.

 24. УПФ says:

  За нищо не бих си прехвърлили средствата от партидата в НОЙ, това е бездънна яма, и от нашите пари ще дават коледни и великденски добавки на, знаем на кои… Тук парите се онаследяват, виждам реално на колко ме осигуряват и си зная средствата. На края ще си ги изтегля….Така, че всеки да мисли много добре, това в момента е пропаганда за пълнене на издънения НОЙ, защото ние намаляваме, а няма кой да работи и да пълни продънената хазна…

 25. Ха, ха, УПФ, блажени верующите, тяхно е царството небесно с 2 пенсии, които са по-малко от една – до живот. Щом вярвате, че “парите” в УПФ са Ваши, вървете си ги поискайте – да си купите мерцедес. Няма да ви ги дадат. Ваши са само парите, които можете да похарчите когато искате за каквото поискате.

 26. Юлия Начева says:

  Родена съм на 24.08.1962 г. От 28.03.2016 г. получавам пенсия по ТЕЛК решение и до днес получавам такава. Въпросът ми е какво става с моите вноски по ДЗПО. И още как мога да си ги получа сега. Трябва ли да чакам докато навърша пенсионна възраст.

  • По този процедурен въпрос, моля обърнете се към НОИ и попитайте Какво трябва да направите за да прехвърлите партида от УПФ към НОИ и да Ви бъде ПРЕИЗЧИСЛЕНА инвалидната пенсия.

 27. 16.10.2017
  Любомир Христов: На жените, родени след декември 1959 г., се дава шанс за по-висока пенсия

  Прочети още на: http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4542263/

 28. Христова says:

  Здравейте! Родена съм 63 г. Получавам инвалидна пенсия. Прехвърлих партидата си в НОИ. Какво следва

 29. Следва :
  1) Да поискате преизчисление на инвалидната си пенсия от НОИ на база това, че сте прехвърлила партидата си
  2) Когато достигнете пенсионна възраст – през 2025 или 2026 – в зависимост от датата си на раждане, ще имате право да получите пенсия за осигурителен стаж и възраст от НОИ в пълен размер (без намаление).

 30. Пенчо says:

  Благодаря, г-н Христов! Обнадежден съм, че все още има такива българи, които мога да нарича будители, та дано се събуди този заспал народ. Не обръщайте внимание на обвиненията за комисионна от НОИ и др. подобни глупости, които идват от служители на фондовете за тлъсти комисионни. Не съм чул държавна структура да дава комисионни,но пък като ръководител на структура от 150 човека ми беше обещана комисионна между 60-80лв. на човек ако допусна агитатор и някой от служителите ми смени фонда си. Да не говорим, че лобито им в парламента гласува такса от 5,5% да си прибират фондовете от нашите пари. Ще има да чакаме някаква доходност, ама друг път. След фалита на КТБ това ще е поредния удар в особено големи размери на мафиотската ни държава. След 2025 година, когато трябва да плащат първите пенсии, прогнозират масови фалити на фондовете.

 31. Ива says:

  Аз съм родена на 28.07.1961г. Мога ли да се възползвам да подам в НАП за прекъсване на втора пенсия.

  • Ива,
   В момента не можете. Според действиящия в момента закон, срокът за отказ от УПФ за Вас е изтекъл на 28.07.2017 г.
   Очаквам следващата седмица в Държавен в-к да бъде публикувано изменение на Закона, което ще Ви даде втори шанс за прехвърляне в периода от 1.1.2018 до 30.06.2018. Щом излезе в Държавен в-к изменението, ще публикувам информацията тук. Следете.

 32. Браво на цинизма, с който се опитвате да приберете още едни пари за да попълните празните си фондове. Силно се съмнявам, че ще имате пари за пенсии тогава, когато 55 годишните трябва да се пенсионират и това е целия зор, нали, че без държавно финансиране цялата осигурителна система би била неработеща.

 33. Военен says:

  Пенсионирал съм се през 2003 като военен. Роден съм през 1962 г От тогава до сега работя и се осигурявам на минимална та заплата. Последните 5 години обаче работната ми заплата нарасна значително и се осигурявам на няколко пъти над средната за страната заплата. Възможно ли е това да доведе до увеличение на пенсията ми, защото от НОИ ми казаха, че не е в мой интерес. Мога ли да прехвърля УПФ към НОИ и ще има ли ефект . Кое е по -добро за мен в този случай. Осигуровките, които в момента плащам са големи, а ефект върху пенсията ми няма.

 34. Миню Минев says:

  Г-н Христоф, пенсионих се юни месец, като преди това си прехвърлих партидата от УПФ към НОИ. В решението ми пише , ” средно претеглен коефициент, с който се намалява дохода”. Къде са парите които съм прехвърлил от УПФ и как да си ги търся след като не са начислени към пенсията ми.

 35. Веселка Мишева says:

  Здравейте г н Христов. Казвам се Веселка Мишева, родена съм на 4. 10 1960 Г, по професия учителка. Как стои въпроса които коментирате, за мен? Т. е. имам ли аз право да прехвърля моите пенсионни удръжки от УПФ към НОИ, или вече не? Кое е най доброто за моя случай, според Вас? Благодаря!

  • В момента нямате право на промяна, защото сте навършила 56 годишна възраст. Очаквам това да се промени и да Ви бъде даден втори шанс след 1.1.2018 – Следете тук – ще публикувам щом стане факт. Кое е най-доброто за Вашия случай зависи от Вашите числа. Нали не очаквате доктор да Ви напише рецепта по ел. поща преди да Ви е прегледал. С публикацията се стремя да Ви покажа как да изчислите сама.

   • Веселка Мишева says:

    Благодаря Ви за бързият отговор! Нямах впредвид изчисления, а това, че годините ми са повече, и не мога да се възползвам от възможността която се дава. Ще следя Вашите публикации! Приятен ден!

 36. Петя Коева says:

  Г-н Христов,аз съм родена на 09.09.1963 година ,като съм работила само втора категория.Подадох документи за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст,която ми беше отпусната.Засега вземам минималната за страната пенсия -200 лв. до излизане на решението за целия размер.Но след като прочетох вашите разяснения,разбирам,че вече съм закъсняла,макар че нямам навършени 56 години, за прехвърлянето ми на средства по партида към УПФ към НАП.Така ли е ,или греша.Много Ви благодаря за подробните анализи!

  • Г-жа Коева,
   Наистина, право на прехвърляне осигуряване от УПФ към НОИ, съответно отказ от УПФ, имат само лицата, на които НЕ Е отпусната пенсия. Във Вашия случай, моля проверете в НОИ, дали ще приемат да Ви преизчислят пенсията без намаление, в случай, че сега се прехвърлите от УПФ в НОИ. Това е въпрос на процедура, която не позвнавам. Компетнетният орган е НОИ

 37. Райна Кръстанова says:

  Родена съм 1965г. Когато въведоха задължението да се осигуряваме и в УПФ никой не ни питаше искаме ли да го правим. Просто казаха, че е задължително. Сега същата Държава иска да прехвърлим заделените по лична партида пари и да получим „реална “ пенсия. Питам: Защо държавата, която е толкова загрижена за нашите бъдещи пенсии /Дай Боже да ги доживеем/ не закрие фондовете и не прехвърли парите ни към НОИ, ами ни задава казуси, на които болшинството хора не разбират смисъла? Защо трябваше да изхранваме допълнителна администрация към тези фондове и да се залъгваме, че ще имаме по-големи пенсии. Защо Държавата преди ни убеждаваше в едно, а сега се обърна в противоположна посока?

  • Имате пълно основание да питате: да задавате точно тези въпроси. Но “държавата” (не бих използвал главна буква) мълчи. Аз само опитвам да Ви помогна в решаването на загадката (казуса).

 38. Иванова says:

  Искам да си изтегля вноските от двата фонда , в които внасям- единият е Родина , имам вноски и в още един. Как може да стане това? Учителка съм , на 53 год , с 23 год трудов учитекски стаж,Благодаря

  • Г-жо Иванова, Не можете да ги “изтеглите” Можете само да Заявите пред НАП прехвърлянето им в държавен фонд, срещу което няма да Ви бъде намалявана държавната пенсия Става със Заявление Препратка към заявлението има в статията

   • Toni says:

    Ето ви явната спекулация на закона, … НЕ МОЖЕТЕ да изтеглите, но . можете да ги подарите и изсипите в общата дупка .. и да потънат .. а защо се намаляват пенсиите на пенсиониращите се вече родени след 60 година с %, който би бил нормален за родените след 80 година … !!! ??? СПЕЦИАЛИСТът, е явно платен да агитира и помага за Увеличаването на Дупката в хазната на НОИ .. странно!

   • Права сте Тони, за ПЛАТЕНА работа става дума с ясна цена.
    Цената плаща бъдещият пенсионер и тя е между 60 и 200 лв. на месец по-малка пенсия, ако запази партидата си в измамата УПФ. (вж. статията ми за пенсията на жена, родена на 1.1.1963 г.).
    Ако тази цена Ви изглежда приемлива – платете я – като си запазите партидата в УПФ и се откажете от между 60 и 200 лв. на месец пенсия от датата на пенсиониране до живот – аз не възразявам и не Ви преча.

 39. Иванова says:

  …учителски….извинявам се ….техн. грешка

 40. Милена says:

  Има ли още категории колко години стаж и каква възрсст з а 1кат

 41. Тони says:

  Когато държавата спре да дотира своят пенсионен фонд с пари от бюджета, т.е. от нашите данъци, тогава ще съм склонна да и вярвам, че умее добре да го управлява. Преди време се опитаха да национализират частните фондове и да им вземат парите за да си запълнят бюджетните дупки, но не успяха. Сега разработват нови механизми, които да не са толкова явни нарушения на европейско и всяко друго законодателство, за да вземат едни готови, събрани пари. Всеки читав фонд разполага с консултанти, които ще ви разяснят как се формира една пенсия и какво може да направите, ако прогнозните резултати не ви харесват. Коя от лелките в НОИ, ако отида, ще ми разясни човешки каква точно се очаква да е моята пенсия след години. В крайна сметка всеки сам си решава дали ще си сложи всички пари в едно гърне, или ще ги раздели на няколко места. Но от няколко години се говори, че подари демографската криза много държави решават постепенно да ограничават държавните пенсии само до хора, които поради заболяване или други социални причини нямат възможност да осъществяват трудова дейност и да събират стаж. А работещите ще си формират песниите изцяло от това, което си натрупат като отчисления в УПФ-та, ДПФ-та и други спестовни механизми. Ако някой се запита къде ще е ролята на държавата- ами както и към момента тя дава данъчни облекчения към ДПФ-та и спестовни застраховки, в бъдеще може да има и други подобни. Т.е. кой колкото работи и си спестява такава пенсия ще взима. Ама у нас това изобщо не се дискутира. И някой има причина да го прави.

  • Тони,

   Да ме прощавате, но повтаряте пропагандните клишета, с които индоктринират т.н. “осигурителни посредници”, които не знаят нищо друго, освен да разделят хората от парите им. Ако си дадете труда да посмятате (и ако сте в състояние), ще забележите, че от 2002 до 2016 г.
   а) хората са получили по 0.85 % реална годишна доходност върху вноските си в УПФ, а (или по един билет за трамвай за всеки 100 лв., преседели в УПФ 2 години)
   б) вноските им в ДОО (НОИ) са били индексирани с 4 % годишно – реално (след инфлация),
   Затова и първите, които ще се пенсионират с пенсии от УПФ (а именно, жените, родени през 1960 г.), ще получат
   ДВЕ ПЕНСИИ, КОИТО СА ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА – Eдна пенсия само от НОИ, но в пълен размер, без намаление, ако въобще не бяха помирисвали УПФ.

 42. Петър Чомаков says:

  Могат ли мъжете да прехвърлят вноските си от УПФ в НОИ?

  • Да, г-н Чомаков – Могат. Мъжете родени през януари 1960 г. имат време до август 2019 г. да се чудят и да хранят алчните, некадърни и неграмотни служители на пенсионните дружества, някои от които се проявяват и тук. Но иначе, да, могат още утре да се откажат от измамата УПФ ако решат –
   Заявление – 1 стр. – в НАП.

 43. Rumenka Georgieva says:

  Родена съм на 01.05.1961 г., имам ТЕЛК 50 %, моля отговорете, въз основа на изменението от 17.11.2017 на КСО имам ли право да прехвърля средствата си от частния фонд към НОЙ и това ще увеличи ли получаваната от мен в момента инвалидна пенсия сега и за в бъдеще пенсията, която ще получавам при навършване на 62 г.? В какъв срок трябва да го направя и къде?

  • 1. Да, имате право да прехвърлите средствата си от УПФ към Сребърния фонд след 1.1.2018
   2. Вероятно, доколкото инвалидната Ви пенсия е % от нормалната, а тя е изчислена с намаление. Проверете с калкулатора на НОИ, към който съм насочил.
   За да промените сега получаваната пенсия, трябва да поискате преизчисление от НОИ Проверете как става това в НОИ.
   В бъдеще – също: Ако прехвърлите партидата си от УПФ, пенсията Ви от НОИ няма да бъде намалявана.
   Срокът е до 31.12.2018

 44. Veselina says:

  Кога може да се пенсионира рано жена-учител,родена януари 1961г?

 45. Здравейте, г-н Христов,
  На 22.10.2017 г навърших 56 години. Въпросът ми е: имам ли все още шанс да подам такъв документ за прехвърляне на средствата за пенсия в НОИ, или вече съм извън допустимия срок?
  Благодаря Ви!
  Поздрав:
  И. Данчева

 46. Vera Gerginn says:

  Г-жа Вера Гергинова,
  излязла съм 1990 от България и съм работила 1987-1990 като Инженер с много висока заплата. Оттогава съм в чужбина и предполагам че мога да подам молба за държавна пенсия тъй като не съм плащала осигуровки. На 53 години и съм родена преди 30 юни 19964. Но не нсъм наясно кога и с колко може да се пенсионирам. Не съм подавала декларации. Какво мога да направя за да получавам държавна пенсия или пенсия с максимална стойност? Благодаря ви предварително.

  • Необходимо е да имате минимум 15 години действителен осигурителен стаж, за да имате право на държавна пенсия и то 2 години след възрастта за пенсиониране на жени, родени преди 30.6.1964 г. Това е ако държавата Ви на пребиваване няма договор с България за взаимно признаване на осигурителен стаж. (със САЩ нямаме такъв договор).

 47. S.Nikolaeva says:

  Здравейте,г-н Христов!Родена съм април 1960 и имам 36 г.учителски стаж.Смятам да се възползвам от ранното пенсиониране за учители-т.с.през юни-юли 2018г.Имам ли право да прехвърля своите пари в НОИи какъв срока в който мога да го направя

  • Здравейте г-жо Николаева,

   Да, ще имате право да прехвърлите партидата си от УПФ като подадете Заявление в НАП СЛЕД 1 ЯНУАРИ 2018 Г. (на Основание §154 от Преходните и заключителни разпоредби на КСО, който влиза в сила на 1.1.2018 г.). Добре е да извършите прехвърлянето преди да подадете заявление за отпускане на пенсия и то поне 2 месеца преди (за всеки случай) – да не стане объркване и да Ви отпуснат намалена пенсия, пък след това да трябва да търсите корекции.

   Фактът, че като учител имате право на ранно пенсиониране НЕ ВЛИЯЕ на срока, в който можете да заявите прехвърляне. Срокът се определя на 5 години преди възрастта по чл.68, ал.1, а този член се отнася за възрастта на лица (в т.ч.жени), III-а категория труд. Вашето право на ранно пенсиониране като учител се урежда по съвсем друг член.

   Затова ВСИЧКИ ЖЕНИ,родени от 1.1.1960 до 31.12.1961 г., независимо дали имат учителски или друг вид стаж, МОГАТ да се откажат от УПФ и така да избегнат намаляване на държавните си пенсии, НЕ ПО-КЪСНО ОТ 31.12.2018 г.
   Ето го и конкретният текст в КСО, който урежда това:
   ” § 154. (В сила от 1.01.2018 г. – ДВ, бр. 92 от 2017 г.) (1) Лицата, на които до 31 декември 2018 г. включително остават по-малко от 5 години до навършване на възрастта им по чл. 68, ал. 1 и на които не е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, могат еднократно, в срок до 31 декември 2018 г., да упражнят правото на избор по чл. 4б за промяна на осигуряването им от универсален пенсионен фонд във фонд “Пенсии” …”
   ,

 48. Chavdar Dilov says:

  ха, ха-крайно време е със закон да се задължат НОИ и Универсалните фондове всяка година да информират осигурените след 1960 година за размера на основната пенсия, за редукцията вследствие на допълнителното осигуряване, и за размера на допълнителната пенсия към момента. Защото оставам с впечатление, че огромното множество от хора не вярва на предупрежденията от изчислението на досегашните резултати, че сбора от двете им пенсии ще е по-малък от единствената пенсия, която ще получават родените преди 1960 година.

  • Г-н Дилов,
   Би било добре – със закон ли, с пръчка ли – но да информират хората. Ако го правеха – нямаше нужда аз да си губя времето. Затова опитвам да покажа на хората как сами да си направят сметката.
   Но съпротивата на крадците и мошениците, които “работят” в пенсионни дружества – като г-жа Чавдарова по-горе – е огромна. На пет души, на ЕДИН човек, да съм помогнал да избяга от измамата “УПФ”, пак съм постигнал нещо.
   Разпространявайте, хората да се събудят.
   Старая се да отговарям и на смислените въпроси, доколкото мога.
   Приятен ден.
   P.S. Освен себе си, отворяйте очите и на децата си! Че държавната пенсия няма да им стига е ясно. Но с партида в УПФ двете им пенсии ще са още по-малко – гарантирано. Те имат време! и за тях има самостоятелни решения извън задължителните им осигурителни вноски, но само ако им остават поне 15-20 години до пенсия.

 49. Цветомир Цанков says:

  Здравейте г-н Христов,

  Роден съм през юни 1962 г. Бихте ли ми казали кога е последната възможност да подам заявление за прехвърляне на партидата ми от УПФ към НОИ.

  Предварително благодаря!

  • Г-н Цанков,
   За Вас крайният срок е м. април 2022 г. или преди да навършите възраст от 59 години и 10 месеца.
   Ще ощастливите една пенсионна компания, ако чакате крайния срок, защото ще Ви събира бадева таксички още 4 години и кусур, а след това отговорността да Ви изплащат пенсията преминава към данъкоплатците.
   Само казвам. Вие ще прецените най-добре какво да направите и кога.
   Желая Ви успешна седмица.

 50. Елка says:

  Здравейте!!
  Родена съм на 13.08.1961 г – днес ходих в НАП Стара Загора и подадох Заявление за прехвърляне на партидата от УПФ към НОИ и ми беше казано ,че нямам право .
  Подписах се , че молбата ми не се удовлетворява. Какво мога да направя – за да си прехвърля фонда.

  • “Какво мога да направя – за да си прехвърля фонда.” – Да отидете със Заявление в НАП пак, след 1.1.2018 г. Тогава ще имате право.

 51. Елка says:

  Благодаря за отговора.След като Ви писах се зачетох нагоре и сама стигнах до вашия отговор . Съжалявам , че преди това не прочетох – но бях толкова ядосана и незнаеща какво да правя , че първосигнално Ви попитах. Само незнам – как ли ще ни посрещнат във НАП след 01.01.2018 , като видях и чух какви бяха отговорите днес. При наличието на излезнал вече нормативен документ госпожата можеше да ми каже да отида след 01.01.2018 , а не да ми казва , че незнае какво да направя /може би да отида в НОИ/-това беше отговора и.
  Поздрави!

 52. Ненова says:

  Родена 31 юли 1960г. с 35г. учителски трудов стаж. Как да постъпя за да получа по- висока пенсия.

 53. Избраният says:

  Туй пародия на НОИ що намалява пенсията като човека се осигурява и в УПФ. По тая логика ако се осигурявам в още три-четири УПФ и НОИ няма да ми даде нищо?!? Това са методи на крадци и мошенници които живеят на гърба на другите хора!! Извода е че тази държава НЕ СЕ управлява от българи ,а от някакви чужди субекти които искат да затрият българският род!!!

  • Съгласен УПФ служи само да пълни джобовете на шепа босове за сметка на ощетените в пенсионни фондове

   • Избраният says:

    Lubomir Christoff, ChFC или не разбираш какво съм написал или баламосваш баламите. .. СЕГА ПИША БАВНО ЗА ДА МЕ РАЗБЕРАТ ВСИЧКИ БАВНОРАЗВИВАЩИ: НОИ НАМАЛЯВА ПЕНСИЯТА,ЗАЩОТО ОСИГУРЕНИЯТ СЕ Е ЗАПИСАЛ И В УПФ. ОТ КЪФ ЗОР ПИТАМ АЗЗ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ!!! Ся че УПФ служи само да пълни джобовете на шепа босове е вярно,но кой накара хората насила да се запишат там?!? Отвсякъде лешояди и както съм писал по-горе тези лешояди не са с българска принадлежност!

   • Не баламосвам никого, приятелЮ, хвърлям светлина. НОИ намалявана твоята пенсия (допускам, че си роден след 1959 г.) и НЕ намалява моята (роден съм преди 1960 г.) по много проста причина : При един и същ доход плащам в НОИ повече от теб. От 1.1.2018 аз внасям в НОИ по 19.80 лв на всеки 100 лв заплата, а ти – само 14.80 лв, защото другите 5 лв подаряваш на измамниците в пенсионните фондове за да ти намалят пенсията, ако не внимаваш Сега по-ясно ли е?

   • Лошото е, че лешоядите са от български произход, но работят еничари

 54. Кандидат-пенсионер says:

  Предстои ми пенсиониране тази година. Прогнозно изчислената ми пенсия е 1107 лв. Какъв е смисълът да си прехвърля УПФ след като таванът на пенсията е 910 лв.. Ако наистина падне таванът от 2019 г. за новоотпуснатите пенсии, тогава съм съгласна, че е по-добре УПФ – ми да отиде в НОИ. Така ли е или нещо не съм разбрала правилно? Предварително благодаря за отговора Ви!

  • Точно ТАКА е, уважаеми/а кандидат-пенсионер.
   В случай, че се пенсионирате през 2018 г. Ви лови “тавана” на пенсия – от 910 лв. (2018). През 2019 г. таванът на вече отпуснати пенсии става 1040 лв. (или 40 % от макс осигурителен доход).

   Във Вашия случай трябва да се смята внимателно и с оглед и на какво става на втората година с размера на пенсията Ви.
   За пенсии, отпуснати от 1.1.2019 г. – тяван няма. Би било добре, ако можете да останете на работа и да се осигурявате до 31.12.2018 г.

   Важно е да знаете дали прогнозната пенсия от 1107 лв. е ПРЕДИ или СЛЕД намаление поради осигуряване и в УПФ.
   В случай, че прогнозната Ви пенсия е ПРЕДИ намалението и имате партида в УПФ, то реално имате право на намалена пенсия от ДОО. Намалението за Вас ще е от порядъка на 14 % или със 150 лв. месечно. Ще имате право на намалена пенсия от ДОО в размер на 957 лв., но ще получите 910 лв. (През 2019 г. ще Ви бъде увеличена до 957 лв.). Трябва да смятате и прогнозен размер на пенсия от УПФ, за да прецените – възможно е пенсията от УПФ да увеличи общия Ви пенсионен доход.

   В случай, че прогнозната Ви пенсия от ДОО СЛЕД намалението е 1107 лв., то задължително трябва да запазите партидата си в УПФ, защото пенсията Ви от УПФ ще е в допълнение на държавната.

   В интерес на хората и само на тези хора, е да запазят УПФ, чиято намалена прогнозна държавна пенсия е на и над тавана.УСПЕХ!

 55. Diana Toteva says:

  Здравейте, днес намирам следната статия в Капитал :
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/01/09/3109256_pojiznenata_vtora_pensiia_niama_da_se_naslediava/
  Следя Вашата тема внимателно , и всичко казано потвърждава мнението ми да си прехвърля партидата от УПФ в НОИ.

 56. Diana Toteva says:

  И във връзка с всичко казанопо-горе имам следния въпрос за моя съпруг : в системата на МВР от 12/1998 г. Не му стигнаха 4 месеца да се пенсионира рано. Роден април 1970 г. Как следва да постъпи той във връзка с всичко това?

  • Г-жо Тотева,
   Някъде бях отговарял на този въпрос, но ето и тук:
   “Как да постъпи?” – Да си направи сметката добре.
   Възможностите му (не по ред на това, което е в негов най-добър интерес. Кое е в негов интерес зависи от личните му обстоятелства) :
   1) Да прехвърли партидата си от ППФ в НОИ (Преди това да разбере с колко ще му се увеличи държавната пенсия при достигане на пенсионна възраст за 3-та категория и дали си задлужава);
   2) Преди пенсиониране, да прехвърли партидата си от ППФ в УПФ (ако още има УПФ)
   3) Преди пенсиониране да изтегли средствата по партида в ППФ в пари и накуп.
   Вярвам, че ще вземе най-доброто за себе си решение.
   На Вас и семейството желая здраве и успехи! лх

 57. Нина Станчева says:

  Здравейте, г-н Христов,
  Много благодаря за компетентните съвети по-горе. Имам за себе си въпрос – родена съм в края на февруари 1962 год – би трябвало да се пенсионирам 2024 год – осигурявам се години наред на максималния доход , също така съм си купила и 6 години стаж за следването така че вече имам прослуженото време, но нямам възраст. Дали трябва да предприема това прехвърляна на партидата си от УПФ в НОИ ? Предварително благодаря, Нина

  • Здравейте г-жо Станчева,

   Дали да предприемете прехвърляне на партидата си от УПФ в НОИ?
   Да, ако това ще увеличи очакваната Ви през 2024 г. пенсия?
   Как да прецените?
   Първо, разберете каква би била пенсията Ви АКО се пенсионирате ДНЕС. Как?
   а) Колко можете да очаквате от УПФ? Около 80 лв. месечно. Как разбрах? Ако сте се осигурявала от 2002 до сега без прекъсване върху максимален осигурителен доход, то – вероятно – имате в партидата си в УПФ около 20 000 лв.
   20 000 делено на 1 000, умножено по 4.02 лв. дава малко повече от 80 лв. на месец
   б) Вижте каква ще е пенсията Ви от НОИ СЪС и БЕЗ намаление. Това можете да направите на интернет страницата на НОИ с ПИК – персонален идентификационен код.
   в) Ако намалението на пенсията Ви от НОИ е повече от 80 лв. на месец – а то ще е повече, но Вие трябва да се убедите в това – прехвърляйте.
   Подробни указания и адреси има във видео клипа (9 минути) към тази статия:
   https://lchristoff.wordpress.com/2017/10/03/жените-родени-1960/

   Ама, ще кажете, аз не се пенсионирам днес, а през 2024 г. и дотогава партидата ми в УПФ ще расте (дай, Боже). И ще сте права. Средно хората в УПФ са получили по 2.7 % годишна доходност по партидите си от 2002 до сега.
   Необходимо е да съобразите, че и средният осигурителен доход за страната, от който ще се изчисли държавната Ви пенсия също ще расте. Той е нараствал със 7.9 % годишно от 2002 до сега.
   Така че:
   а) ако средния осигурителен доход за страната продължи да расте по-бързо от доходността в УПФ и
   б) ако намалението на държавната Ви пенсия ДНЕС е по-голямо от очаквана пенсия от УПФ днес, ТО
   = със сигуриност пенсията от УПФ няма да компенсира намалението на държавната Ви пенсия и през 2024 г.
   Така ги виждам аз нещата.

 58. Не вярвам на нито една дума на НОЙ и всякакви там държавни институции.През 90 те години имах фирма по невнимание закъснях с една вноска и за това искаха да ме лишат от болнични по майчинство,Наложи се да направя хиляди машинации за да получа майчинство.Тогава казах на тъпите държавни администратори , че ако бях циганка със 7 дена трудов стаж нямаше да имам никакъв проблем. Затова се заклех държавата да не получи нито един лев за пенсионно и здравно осигуряване от мен. И твърдо спазвах обещанието си.Сега ще си направя 15 год и ще получа социална пенсия , която е с някъкви си 10 – 15 лв разлика от минималната или ще отида в някоя европейска държава и ще работя 4 – 5 години и ще получа толкова колкото за 34 год работа в България. Така, че не се опитвайте да баламосвате хората с НОЙ и първа, втора и десета пенсия всичко е лъжа и измама

 59. Ваня says:

  Здравейте г-н Христов,
  Родена съм месец ноември 1961 година. От над 20 години винаги съм била осигурявана на минимална или близка до минималната работна заплата.Имам ли още възможност да подам заявление за прехвърляне на партидата ми от УПФ към НОИ и каква ли разлика би се получила в пенсията ми при положение, че не очаквам да получа голяма такава – по скоро в порядъка на 200 – 250 лева.

  • Здравейте Ваня,

   Във Вашия случай е необходимо по-внимателно проучване. Вашата държавна пенсия не може да бъде по-малка от минималната, а именно 200 лв. на месец (сега). Трябва да проверите прогнозната си пенсия в сайта на НОИ – със и без намаление. Дал съм препратка към сайта на НОИ тук: https://wordpress.com/post/lchristoff.wordpress.com/1132 “Жените, родени през 1960-61 г. – с втори шанс…”
   В случай, че пълният размер на пенсията Ви от ДОО не надвишава 200 лв. на месец, за Вас НЕ Е ИЗГОДНО да прехвърляте партидата си от УПФ в НОИ. НО, ако намалената пенсия от НОИ е над 200 лв. на месец, то направете прехвърляне.
   По партидата си в УПФ вероятно имате около 3 500 – 4 000 лв. При такава сума УПФ няма да Ви изплаща втора пенсия, а ще Ви върне парите накуп при пенсиониране (поне имате право на това). [ от 4 000 лв. пенсията, която УПФ ще Ви отпусне е под 20 лв. на месец, а те не изплащат пенсии, по-ниски от 40 лв. на месец.]

 60. Валя says:

  Господин Христов, благодаря Ви за компетентните отговори на въпросите, които ме интересуват. Имам намерение да се възползвам от ранно пенсиониране като учител, като преди това си прехвърля партидата от УПФ към НОИ /вече разбрах от Вашата публикация как да го направя и това, че имам право/. Въпросът ми е дали ще получавам пълния размер на пенсията си от НОИ или ще се чака навършването на възрастта по чл. 68 от КСО. И понеже вярвам на Вашите познания в пенсионното осигуряване – какъв е Вашият коментар – дали ще е по-изгодно да се пенсионирам след 1.1.2019 г., когато ще отпадне изискването да се избират 3 последователни години преди 1.1.1996 г.

  • Валя,
   ако се пенсионирате по-рано като учител, ще получавате пенсия от УчПФ от датата на пенсиониране до навършване възраст за пенсионирате III-та категория.
   Пенсията Ви от ДОО ще бъде малко по-ниска ако се пенсионирате по-рано, защото ще имате по-малък осигурителен стаж.
   В случай, че осигурителния Ви доход преди 1997 г. е бил по-нисък спрямо средния тогава, в сравнение с доходите Ви след 1.1.1997 г. (пак спрямо средните), то ДА, по-изгодно за Вас е да изчакате 1.1.2019
   Това как стои въпроса при Вас можете да проверите с услугата на НОИ “Прогнозна пенсия” като попълните данните си два пъти:
   – първия, като въведете дохода си за 3 г. преди 1997 г. и
   – втория като не въвеждате доход преди 1997 г.
   Като сравните резултатите, ще разберете кое е по-добре за Вас.
   Желая успех

 61. Ненова says:

  Учител, жена, 31.07. 60г. с 35 г. трудов педагогически стаж.Подала съм заявление за отказ от УПФ в НАП Карлово на 2 март 2018г., попитах как да съм сигурна, че това наистина е станало – служителката ми отговори, че не знаят как. На 1.октомври 2018г. мога да се пенсионирам ранно, но искам да зная трите задължителни години със сигурност ли ще отпаднат. При коефициент под 1% кой е по – добрия вариант за пенсиониране /2018 или 2019г./. Носят се слухове, че 2019г. ще отпадне ранното пенсиониране – вярно ли е? Благодаря Ви предварително за отговора!

  • За да сте сигурна, че вече не Ви осигуряват в УПФ, трябва да разгледате фиша си за заплата – там на реда “осигуряване в ДЗПО” трябва да стои 0 (ДЗПО е допълнително задължително осигуряване в УПФ)
   Да, за пенсии, отпускани след 31.12.2018 дохода от преди 1997 не се взема предвид при изчисляване на пенсия
   Всякакви слухове остават само това – слухове – докато не бъде променен КСО

 62. vildan isufova says:

  Rodena sim na 10 :2:1961 kakvo moga da naprava . kolko godini moga si kupa staj i mogali da se samoosigoravam sama no jiveya v cujbina.cakam otgovor

  • vildan isufova says:

   jiveya v jujbina mogali da se samousigoravam sama mola za otgovor

  • Г-жа Юсуфова,
   Коя чужбина? Дали България признава или не стажа Ви в чужбина, зависи от това в коя страна го трупате.
   Да, можете да си закупите стаж до 5 години.
   Можете да си осигурите средства за пенсия и сама – затова е необходимо да инвестирате самостоятелно парите си .


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s