2018: Целунете Пенсионния си фонд за Сбогом

На 1.01.2018 г. влязоха промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които променят сроковете за отказ от осигуряване в универсален пенсионен фонд (УПФ). Срокът става пет години преди достигане на пенсионна възраст на всеки индивидуално, а не както беше до 31.12.2017 – пет години преди възрастта на тези, които се пенсионират през съответната година. На жените, родени през 1960 и 1961 г. се дава втори и последен шанс да се откажат от осигуряване в УПФ и така да предотвратят намаляването на пенсиите си до живот.

Доказах  по категоричен и безспорен начин, че две пенсии у нас са по-малко от една. Така разпорежда КСО и докато пенсиите се определят по начина, записан КСО две пенсии ще са гарантирано по-малко от една. Министърът на труда и социалната политика, доц. Бисер Петков, обяви, че КСО ще остане без промяна в начина на определяне на пенсиите до 2040 г. Ако се вярва на тази оценка, то всички родени между 1960 и 1975 г. ще защитят интереса си, ако се откажат от партидите си в универсални пенсионни фондове и се осигуряват само и единствено в държавното обществено осигуряване.

А защо две пенсии са по необходимост по-малко от една ли? Просто е: очакваната пенсия от УПФ може да компенсира намаляването на държавната за тези, които се осигуряват и в УПФ тогава и само тогава, когато доходността по партиди в УПФ е равна и по-висока от темпа на нарастване на средния осигурителен доход за страната (СОДС). От 2002, когато започва задължителното осигуряване в УПФ за всички, родени след 1959 г. до 30.09.2017 г. годишната доходност, получена от всички осигурени в страната по техните партиди е 2.7 %, а годишният темп на нарастване на СОДС – 7.9 %. Съотношението е точно обратното на това, което е необходимо за бъдат две пенсии поне равни на една. Изоставането на доходността по партидите в УПФ е толкова голямо, че дори нарастването на СОДС да се забави през следващите 20-тина години, доходността в УПФ трябва да се повиши до невъзможни величини, за да преодолее натрупаното през 2002-2017 г. изоставане.

Затова, две пенсии неизбежно ще остават по-малко от една. В интерес на ощетените в пенсионни фондове, на които

– не само пенсиите ще бъдат намалени
– но и ежегодно заплащат и по повече от 120 млн. лв. за тази “привилегия”,

да се откажат от осигуряване в УПФ и да насочат цялата си осигурителна вноска към държавното обществено осигуряване.

Редица ощетени в УПФ се впечатляват от разликата в правото на наследяване, а именно, че партидите им в УПФ ще бъдат наследени от децата им, независимо от тяхната възраст. Наследствени пенсии от държавното обществено осигуряване пък се полагат само на овдовелия съпруг и то не по-рано от пет години преди да навърши пенсионната си възраст, както и на малолетните деца. Който държи на този аспект трябва да знае, че заплаща ненужно висока “премия” за правото на децата си да населедят партидата му/и в УПФ. За да се убеди, да провери застроховалтелните премии по рискови застраховки “живот” за 30, 40 или 50 хиляди лева. Освен това, ако вземе, че доживее пенсионна възраст, двете му пенсии ще са по-малко от държавната пенсия, на която би имал право, да беше се отказал от УПФ навреме, което добавя значителна сума към цената на “застраховката”.
Който има намерение да предаде Богу дух до към 60 годишната си възраст, може спокойно да игнорира КСО и да продължи да подхранва управляващите и представляващи пенсионни дружества с такси над пазарните за да получи доходност под пазарната и накрая да остане с намален пенсионен доход до живот.

За останалите, тече срок. Срокът за отказ от УПФ е пет години преди достигане на пенсионна възраст за мъжете и жените, които са се осигурявали при III-та категория труд. Това означава, че независимо дали сте учител, преподавател във ВУЗ или сте полагали труд при условия на I-ва или II-ра категория труд и следователно имате право да се пенсионирате по-рано или по-късно от стандартната възраст, крайният срок за отказ от УПФ е не Вашата лична възраст, а тази, на която бихте придобили право на пенсия, ако бяхте се осигурявали на общо основание при III-та категория труд. Конкретно,

КРАЙНИЯТ СРОК ЗА ОТКАЗ ОТ УПФ за жените и мъжете се определя от тяхната дата на раждане както следва:
(КСО, чл. 4б, ал. 1; Преходни и заключителни разпоредби, §154)
(“Краен срок” означава ПРЕДИ навършване на съответната въраст, напр. 57 години и 2 месеца)

Screenshot 2017-12-04 10.11.13

Отказът от УПФ става така:

 1. Подавате Заявление по образец в офис на НАП по местоживеене. Образец на Заявлението ще намерите тук: www.nap.bg/document?id=9592 
 2. В месеца, следващ месеца на подаване на Заявлението:2.1 НАП насочва цялата Ви осигурителна вноска към НОИ и

  2.2 Уведомява пенсионното дружество да прехвърли средствата по партидата Ви в УПФ в “Сребърния фонд”. Парите от “Сребърния фонд” пък ще бъдат прехвърляни на годишни порции към НОИ, когато НОИ започне да Ви изплаща пълен размер на държавна пенсия (без намаление).

 3. За да се убедите, че прехвърлянето на осигуряването Ви изцяло към НОИ е осъществено, проверявате фиша за месечната си заплата. В него НЕ трябва да има удръжка на реда, означен като “осигурителна вноска в ДЗПО” или подобно название. (ДЗПО е “Допълнително задължително пенсионно осигуряване”, Това са вноските Ви в УПФ). 
Advertisements

54 Comments on “2018: Целунете Пенсионния си фонд за Сбогом”

 1. Ели says:

  Ще ви дам друг пример:Драган се пенсионира през 2009г.с пенсия доста по-голяма от мин.раб.заплата.Само след 5-6 г. пенсията му е мнооооого по-малка от мин.раб.заплата.А тази година разликата е още по-фрапираща!Докато е така-няма кой да ви повярва!!!

  • Здравейте Ели,

   Не е необходимо да ми вярвате, достатъчно е да смятате – както съм показал тук https://lchristoff.wordpress.com/2017/10/03/жените-родени-1960

   Права сте, че с течение на времето държавната пенсия намалява спрямо заплатите. Но поне не намалява номивално. Пенсия от УПФ пък, се АКТУАЛИЗИРА. Това означава че може както да нарастне, така и да намалее НОМИНАЛНО. Зависи от пазарите и как се управляват парите на пенсионера.

 2. Господине, Вие да не сте служител от маркетинговия отдел на НОИ ??!! Бясно защитавате този пропаднала и разграбена структура ! Щото НОИ много опазиха парите през 1990 г. та окрадаха всичко и затова сме на този хал сега ! Аз със сигурност ще си остана в УПФ по им вярвам как ще ми управляват и инвестират парите !

  • Г-жо Христова,

   Ваша си работа на кого и на какво вярвате. За което ще си носите последствията и ще си платите цената. Моята работа е само да Ви покажа какво можете да очаквате в единия и в другия вариант. Изборът е Ваш – последиците – също. Желая Ви Честита Нова Година!

 3. Filipova says:

  Преди 3г се пенсионирах по 2 категория , когато си носихме документите в нои ни накараха да подпишем декларация , че си прехвърляме партидата упф към тях , задължиха ни , защото ще получаваме ранна пенсия . За 35г общ стаж , от които 9г първа категория и 26г втора знаете ли колко пенсия ми определиха ? ….. 404 лв ….1962г съм родена . Каквото и да правите все сме от прецаканата страна ….

 4. Г. Генчев says:

  Надявам се да не са свършили парите за текущите пенсии. Защото тази статия на това намирисва. Да пълним солидарния фонд за циганите. Питам се кой я съгласува тая пенсионна система през 2000 година. И още защо намалиха работодателските вноски с 10 пункта през 2005 г. А и още нещо кой опрости на некоректните работодатели не внесените осигурителни вноски???

 5. Elyana says:

  Никой нищо не казва, когато няма средства за пенсии в държавния бюджет какво се прави, В Гърция намалиха пенсиите и даваха толкова колкото има в бюджета. Да не се случи и тук това, от къде ще растат като работещите намаляват….

 6. Chavdar says:

  Трябва да си малоумен за да си прехвърлиш парите в НОИ
  ако го направиш СПОДЕЛЯШ ЛИЧНИТЕ СИ ПАРИ за всички цигани и прочие мърезливи неработещи
  парите в Пенсионните фондове са си ЛИЧНО ТВОИ по ЛИЧНИ ПАРТИДИ и се наследяват
  Стига с тия комунистически лозунги ЗА ВСИЧКИ ПО РАВНО. Който се е осигурявал на пълна заплата ще има пари, който е спестил това няма да има. Защо трябва аз да си прехвърля личните ми пари за благото на тоя дето не е е мислил на врем

  • Ха, ха – Наивник – Лично твои са парите, които можеш да похарчиш когато поискаш за каквото поискаш. Върви си поискай парите от УПФ-то да си купиш Мерцедес и получи среден пръст. Както писах и по-рано, всеки носи глава на раменете си. Казано е, “ум царува, ум робува, ум патки пасе” Да си жив!

   • Chavdar says:

    Вие г-не сте голям наивник или ви плащат от ПРАВИТЕЛСТВОТО за да заблуждавате хората. Да, Парите са си МОИ, ако доживея ще си ги взема, ако не, ще ги вземат моите наследници, но прехвърля ли ги в солидарния фонд на НОИ забравям за тях, както забравят и моите наследици.
    А че НОИ иска да прибере 7-8 милярда е ясно, но нека да не е от гърба на хората който си внасят пълните осигуровки.
    Тези които сме се осигурявали на пълна заплата имаме достатъчно натрупани средства, които за нищо на света не бих ги дал на тези които не са мислили наврем. Стига с това отживяло комунистическо мислене ДРУГИТЕ ДА се грижат за теб. Ако закона позволяваше, щях да правя вноски само в Капиталови фондове а не в спеделени, каквито са парите в НОИ и някой си да ми определя колко от тези споделени да са за мен. Я си помислете, ако всичките пари за пенсия бяха по фондовете, дали нямаше да стигат да изкараш старините си

   • Г-не, Вие сте свободен да правите точно каквото си искате, в т.ч. И да се хвърлите от 10тия етаж.
    Жената, чиито случай показвам в статията “втори шанс…” и чиято държавна пенсия се намалява със 150 лв месечно за да получи … 40 лв от УПФ вече си прехвърли мижавата партида Идеология не се яди

   • Ха кажете “ако доживеете” (дай Боже) колко точно ще вземете от… да речем, само за пример…20 000 лв (или 50 000 лв, ако предпочитате) Не знаете, нали?

   • Наска says:

    Не може ли вместон да ги даваш във фонда да си ги сложиш на влог.Защо трябва да ги даваш на някой да ти ги управлява-то да имаха някаква нормална доходност ,да си заслужава.А може ли някой да ви гарантира,тези пари дали ще останат същата сума или ще намалеят,или какво аз мога да си купя сега с тях и какво след 10 години ,когато навърша 63 години!?

   • Не, никой не Ви гарантира нищо Да, сумата може да се увеличава, но може и да намалява. Не, не можете да правите с парите за задължителна осигурителна вноска нищо друго освен едно от тези 2 неща: а) цялата вноска – В НОИ или б) разделяте вноската между НОИ и УПФ за да намалите пенсията си.

  • Ренета says:

   Когато сте болни откъде получавате пари ? Детските откъде се изплащат ? Хората с увреждания откъде получават пенсиите си? Когато сте на долечение в санаториум кой поема половината сума??
   Умните знаят отговора и не робуват на
   на пропагандата.

 7. Chavdar says:

  Толкова колко то ръ си внесъл, толко ще получавам, никой не ми е длъжен да плаща за мен, както и аз не съм длъжен да плащам за другите, Примера който давте е на мой гръб тя да взима тия повече пари, ЗАЩО АЗ ДА ПЛАЩАМ ЗА НЕЯ това е въпроса и пълното БЕЗУМИЕ.
  Я ми кажете ако на всички са кто нея, от къде държавата ще извади тези пари !??!?!?!
  Нали някой трябва да ги внесе. А и един пример не означава че това се отнася за всички, Кажете колко е била нейната партида във фонда и тога ще смятаме, дали това е така и дали може да бъде така както го казвате

  • Чавдар,
   Може да Ви учуди, но аз споделям напълно изходната Ви точка, а именно, че всеки трябва да отговаря за собствената си пенсия.
   Аз виждам нещата това да се случва така (Вие кажете къде не сте съгласен):
   Да носиш отговорност означава 3 неща:
   1) Да прецениш от рано с колко пенсия искаш да живееш (ако, дай Боже, достигнеш и надминеш пенсионна възраст);
   2) На колко пенсия можеш да разчиташ (или поне да се надяваш) от задължителната си осигурителна вноска, ако си я правил винаги в пълен размер (върху реалния си доход) и
   3) АКО пенсията (независимо дали една – от ДОО – или две – намалена от ДОО + пенсия от УПФ) не стига, какво ще направиш СЕГА – 10, 20, 30 години преди пенсиониране.
   Този пост, който коментирате и по т. 2) – На каква пенсия мога да се надявам? Резултатът е, че ДВЕ ПЕНСИИ У НАС СА ПО НЕОБХОДИМОСТ ПО-МАЛКО от ЕДНА и тази необходимост е заложена! предопределена! от закона.
   Така през 2015 промениха КСО като увеличиха правата на пенсия от ДОО, но не направиха нищо да се увеличи евентуалния размер на пенсии от УПФ.
   И не, случаят на жената не е изключение. ВИНАГИ и всякога, когато осигурителния доход расте с по-висок темп от доходността по партиди в УПФ две пенсии ще са по-малко от една – Вашата също, защото от 2002 до 30.09.2017 нарастването на СОДС (среден осигурителен доход за страната) е 7.9 % , а доходността, която всички са получили от вноските си в УПФ – едва 2.7 %. Това е. Всеки да си прави изводите, като знае какво да очаква.

  • Ренета says:

   Чавдар,с вашите пари издържате тези фондове,от които нищо не получавате и няма да получите реалното.Докато от НОИ се изплащат детските, пенсиите на родителите ни, болничните, пенсиите на хората с ТЕЛК, долечение в санаториум.Поради тези причини,а по информация от кухнята на фондовете си прехвърлих партидата.В момента тези фондове на кой с какво помагат ??!! Плащат комисионни на тези, които ги създадоха.Аз съм си бунтарче и 20 г.осигурителен стаж ми се губят.Не се осигурявах,но навремето можеше.От няколко г.имам застраховка,която е точно в инвестиционни фондове.А както е тръгнало ЕС може и да отмени въобще пенсионирането.

  • Joi says:

   Ако ви блъсне кола и станете инвалид ,от къде ще ви плащат? Сигурно от УПФ ? Тогава ще търсите правата си в НОИ ,нали? Ама когато сме здрави и получаваме високи доходи в момента сме много “яки” в мисленето си. Но когато паднем на земята и няма за какво да се хванем ,светът ни е крив .

 8. Manev says:

  Г-н Христов, явно трябва малко по натуралистично да обяснявате нещата.
  Примерно така:
  1) Ако внесете 100 лева в НОИ, а Манго внесе 0, накрая ще получите 70 лева от НОИ, а Манго 30. Колко несправедливо казат много хора.
  2) Ако внесете 100 лева в УПФ, а Манго 0, накрая Манго ще получи 0 – е това е справедливост, а вие ще почите своите пари – лични, неразделени с други и т.н. в размер на … 60 лева.

  Е избора е ваш – дали да делите с Манго или с:
  – изпълнителен директор
  – борд на директори
  – представителни разходи на по-низш мениджмънт
  – “обучение” на пишман инвеститори как се инвестора на борсата

  The choice is yours

  • Г-н Манев,
   Явно сте прав – надценявам капацитета на някои читатели да мислят, вместо да повтарят мантри.
   “Манго”, а и не само той ще получи точно НИЩО от НОИ, ако няма
   – осигурителни вноски в НОИ поне за 15 години и
   – ако не е станал на 67 годишна възраст.
   Това се отнася и да Иван
   Иначе, всички останали, които изброявате си отчисляват от “Вашите” пари всеки божи ден в течение на 40 години.
   Та с Вашите пари в УПФ въпросът стои така: “Имаш крава, но я дои друг”
   Съгласен: The choice is yours. Аз само показвам какво става при единия и при choice. Приятна неделя! и благодаря за съвета – ще гледам да я карам по-нагледно в бъдеще.

   • Dida says:

    Здравейте, Г- Христов. Напълно съм съгласна с Вас.Убедена съм че , събраната сума по УПФ е малка и тя не е достатъчна за една мин. пенсия , защото се събира от 2000г. Тогава беше дълго време 2 %. После стана 5%.Събраната сума по партида с една средна брутна заплата, като я пресметнат по техните формули/ 4 000/1000Х 4=16 лв. допълнителна пенсия е доста по -малко от 75 лв . от НОИ.Моят въпрос от дълго време, който задавам към няколко институции и нямам отговор е свързан с ППФ.Какво става с тази сума, ако не можеш да се възползваш от ранно пенсиониране 2-ра кат./15 г./ и продължаваш по масовата 3- та, защото от песионните фондове отговарят, че няма да ги изплащат, след като се пенсионираш по масовата 3-та Логиката показва да се спрехвърлят сумите в НОИ. Сроковете за ППФ същите ли да както приУПФ,или това става при самото пенсиониране, както е при Филипова/ горе/, въпреки , че тя е имала избор първо да получава от Пенс. фонд нещо малко до навършване на години з 3-та, след това да иде в НОИ.Докато за случая , който питам нама избор.Блгодаря, че бяхте ме насочил с вашите статии и питах и устно и писменно НОИ. ППФ. МТСП , но няма еднозначен отговор, подплатен със насочване към дадензакон , наредба , правилник или др.Ако нещо ви е попаднало пред очите пишете Благодаря

   • Здравейте,

    В случай на осигуряване в Професионален пенсионен фонд и ако не Ви е отпусната пенсия, имате следните варианти:
    а) Да прехвърлите партидата си от ППФ в НОИ сега (чл. 4в – КСО)
    б) Ако не го направите, при пенсиониране можете да направите едно от две неща:
    б1) Да изтеглите сумата по партида в Професионален фонд еднократно (наведнъж) или
    б2) Да прехвърлите партидата си в професионален фонд в УПФ (ако не сте я закрили предварително)
    Вж. КСО, чл. 172
    КСО – http://noi.bg/legislationbg/codes
    Наредба по чл. 179 – http://www.nap.bg/document?id=1469
    Дано да Ви е полезна информацията. Желая Успех. лх

   • iv says:

    Явно с математиката не сте добре, г-н Кристофф. НОИ дава 60% от вноските от осигурителния ви доход за пенсия. НОИ не прави инвестиции и няма увеличение на доходността си. Докато УПФ инвестират и увеличават парите по нашите ЛИЧНИ сметки. Лично за мен сумата се е увеличила с 350 лв. за година само от инвестиции. Така че не рекламирайте НОИ, защото аблуждавате хората. Дано да са ви платили достатъчно от НОИ за да ги рекламирате!

   • Вноските Ви в НОИ са нараствали всяка година със 7.9 %. А тези в УПФ – с 2.7% Така че си правете сметка Разбира се аз съм последният, който ще Ви попречи да се обесите, щом така предпочитате

 9. Ivanov says:

  Пенсионер съм от 2000год.Миналата година си прехвърлих парите отУПФ в НОИ,които са около 7хил, и пнсията ми се увеличи само с 10лв,а колеги пенсионери след 2004,05,06год с около от80 до100лева.И какво ще стане с парите които имам след като навърша пенсионна възраст.В момента съм на 58.

  • Съвет: Не експериментирайте с пенсиите си – консултирайте се ПРЕДВАРИТЕЛНО! И не, аз не давам индивидуални консултации – но ако някой иска – ще потърся къде да го насоча.

  • Иван Иванов says:

   Аз също съм пенсионер от 2002г/1 – ва категория , като воиннослежещ/.и продължавам да работа.
   Преди две години исках да прехвърля средствата си от УПФ в НОИ,но ми отказаха.
   Мои колеги,които се пенсионираха през 2009г.ги прехвърлиха и получиха по 70-80 лв.към пенсията.
   Защо се получава това?
   Когато поисках да си изтегля сумата,която се беше натрупала ми отговориха,че това може да стане когато навърша пенсионна възраст.
   Сега пак ще опитам да ги прехвърля и ще видя какво ще стане.

 10. ng says:

  Прехвърлих фондовете си в НОИ през Юли 2017, не съм пенсионер и работя. Не съм уведомила счетоводството, че съм ги прехвърлила. Във фиша ми фигурират удръжки за ДЗПО 2,2 и 2,8%. Какво се прави в случая? Какво рябва да направи счетоводителката ни? Предварително благодаря.

  • Ами нормативно не е уредено какво се прави като НЕ се изпълнява закона.
   На Ваше място бих отишъл в НАП с Входящия номер на Заявлението си от юли 2017 и да ги питам “Какво става”? Най-вероятно технически пропуск от тяхна страна. В НАП е топката.

 11. Иван says:

  Мнение: Аз също мисля, че осигуряването в УПФ е малко по добрия вариант. Ще се опитам да онагледя със цифри. На 43 години съм. Осигурявам се ( средно) за всички години с доход над 1300 лв. Говоря средномесечен доход за целия период. Освен това, имам в УПФ 8000 лв и доходност 1400 лв, към днешна дата. Тъй-като ” планирам” и искам да получа висока пенсия, ако доживея, от една година си правя и ДЗПО от 100 лева месечно. Освен това и застраховка “Живот ” до пенсиониране. И понеже не очаквам от държавата, и “Манго” не ми е виновен, ще получа толкова, колкото съм спестил и “планирал”. Който много отделя, много ще получи!

  • Здравейте Иван,

   Благодаря, че споделяте своята логика. Много добре и правдоподобно звучи, НО – винаги има едно, НО, нали?
   В случая, “който много отделя, много ще получи” е вярно ПРИ РАВНИ други условия. А другите условия не са равни “Другите условия” са основно две – такси и доходност. И пенсионните фондове и застраховките живот у нас са пладнежки грабеж – доходността е под пазарната, която бихте могли да получите ако знаете как, а таксите са над пазарните. Който иска да знае “как”. – пита Желая Ви успех!

  • Vera Gerginn says:

   Българите не получават ли държавна пенсия ако нямат доходи

 12. Иван says:

  Няма да споря с Вас, само ще добавя, че при сериозна инвестиция в УПФ, в ДЗПО, и в застраховките, доходността ” избива” и изяжда таксите още след първата година, от опит Ви го казвам. И понеже, гореписащите се изказаха, че ” Манго” е виновен, за да разбивам стереотипа, че ” храним Манго” не е дотолкова вярно, както ви сте обяснили. Законът е равен за всички и гласи: Всеки ( тук е и “Манго” който е внесъл 15 години осигурителни вноски и има възраст 67 години, ще получи пенсия ( държавна). И аз не съм българин ( етнически) но това не ме прави по долен ( при равни други условия)…..

  • Здравейте Иван,
   И аз, като Вас, вярвам, че човек заслужава достойни старини независимо от етническата си принадлежност. Затова всеки има право, пак независимо от етноса си, на вярна, точна и неподвеждаща информация, за да може да вземе решение и направи избор при познаване на възможните последици.
   Има едно нещо, което, изглежда, и двамата споделяме, но не сме го изказали. Струва ми се, че можем да формулираме така:
   “Независимо от това дали се осигурявате само в НОИ или и в НОИ и УПФ и дали ще получите една или две пенсии, пенсиите от задължителните осигурителни вноски няма да са достатъчни за достойни старини (както го разбира всеки за себе си). Затова е добре, овреме, всеки да се погрижи за себе си като спестява и инвестира свръх и над задължителната осигурителна вноска”. На едно мнение ли сме до тук?
   Вие, изглежда, точно това сте и направил, като сте избрал доброволни пенсионни фондове и животозастраховка. Смятате, че таксите си заслужават.
   Ще кажа – зависи с какво сравнявате. Тук не споделям Вашата оценка и се опасявам, че се заблуждавате. Без да налагам мнение – само споделям, как мисля аз:
   За да преценя дали доброволен пенсионен фонд или животозастраховка са добро решение за мен, сравнявам с алтернатива, която ми е достъпна. Достъпната за мен и за Вас алтернатива е инвестиране в “глобално диверсифициран портфейл, подходящ лично за мен, при възможно най-ниски такси”. Резултатите съм показал на картинка специално за Вас, в статията “Оти ручахме жабетата…”
   Освен че дългосрочната доходност на портфейла-еталон е по-висока за периода 2004-2017, бихте могли да имате тази инвестиция за 0.7 % годишно от активите. За да имат ДПФ, всички “ощетени” в ДПФ, са плащали общо по 1.5 % годишно от активите или два пъти по-висока цена за по-ниска доходност.
   Философията и инвестиционната стратегия, която следвам за себе си е най-кратко и ясно описана в брошурата на Бил Бърнстийн “АКО МОЖЕШ или как младите да забогатеят бавно”. В случай, че Ви интересува, мога да Ви я изпратя (на български ез, 29 страници). Но трябва да поискате, защото не искам да Ви “спамирам”. Желая Ви здраве и успехи! С уважение: лх

 13. Иван says:

  Да, така ….на точно мнение и еднакво сме по отношение, че дори 2 пенсии ще са по малко ( като размер и количество), ако човек дългосрочно не мисли за пенсионирането си. Ще се отклоня за момент как при един разговор с възрастен немец ми каза следното: Моето момче от 18 годишна възраст ” инвестирам” в пенсионирането си. Ако много хора мислеха по този начин, нямаше и да се сърдим на Лиляна Павлова, която каза долу/горе ледното: Ако работите достатъчно, няма да имате нужда и от пенсии….разбира се тя се изказа “иносказателно”, но други хора я разбраха буквално…..та да се върнем към пенсиите…..Мисля, че отдавна се интересувам за “достойните си старини”, точен термин, който и аз използвам!!!! Вижте нямам дълбоки познания по “икономически термини”…но от скоро следя за алтернативните доходности, разбира се и човек както се казва да “захлеби” за да мисли за “екстри” по пирамадата на Маслоу…..Понеже имам и ПИК от НОИ, следя активно и там каква е прогнозната ми пенсия, за скромния си “стаж от 16 години и възраст от 43 години, към днешен момент имам пенсия 174 ( държавна) и 57 от УПФ, ако съм някой калпазин, ще кажа ” Стига ми тая награда!!!…..Не че съм алчен, но искам най/доброто за себе си и децата си, та…ок, изпратете ми инфо по отношение на брошурата на Бърн Брийнстийн, с удоволствие ще я чете, а и не само…..ако е за мен ….ще помисля и по отношение на инвестициите…..

  • Vera Gerginn says:

   Да, добре казано. Но инвестирането може и да бъде частен песионен фонд, нали. Всеки може да си отвори частен пенсионен фонд, не е ли така

 14. Дида says:

  Здравейте професоре! Блсгодаря за информацията / чл.172 КСО, ДПОК и Нсредба чл 179/. Чета под друга ваша статия, адашката Д. Тотева, също се вълнува от ППФ. Дано и тя се ориентира в този лабиринт.Но както казваше баща ми / лека му пръст/ закон не се разказва, закон се ЧЕТЕ. Мола ви, не обръщайте внимние на тези, които Ви нападат. Така е в живота.Колкото си по- незнаещ и неможещ, толкова си по- креслив и се налагаш, за да изпъкнеш. А не знаеш колко малко знаеш.Знаещия е възпитан и малодушен.Пред него стои армия от арогантни протаци. Чест Ви прави, че споделяте част от знанията си с нас.Но помнете насила се взема, но надилане можеш да дадеш /знания/.Сега по същество:
  1. Прехвърлих УПФ в Сребърния фонд преди 1 г. Във фиша нормално е да не се вижда, защото НАП не са упълномощени да уведомяват фирмите. Но защо и в партидата на НОИ, където влизам с ПИК няма движение. Там е показана и пълна и намалена пенсия. Което пък е добре, защото виждам разликата.
  2 Разликата е 105 лв. при последния СМОД. Сумата към ДЗПО мисля да към 4 хил./ не съм сигурна дали беше толкова/. Как се определя допълнителната пенсия от ЧПФ – 4 000/1000Х4,5/.на месец Така ли или греша нещо. Нещо изтървам , не ми е ясно. Прсвилно ли съм прехвърлила УПФ към НОИ или е грешка?
  3.Суми внесени за 3 год.от работодателя по ДПФ. , които вече не се внасят, кога се теглят:
  а/ при пенсиониране в пълен размер
  б/ 5 г. преди пенсия с приспанат данък ЗОДФЛ- 10%
  Бъдете жив и здрав. Блсгодаря Ви ./да

  • 1… “Но защо и в партидата на НОИ, където влизам с ПИК няма движение. Там е показана и пълна и намалена пенсия.” Нормално е да ни виждате “движение” на страницата на НОИ. В нея не се показва размера на осигурителните вноски, а размера на пенсията.
   За да се убедите, че прехнърлянето е извършено както сте заявила, вижте си фиша за заплата. Там трябва да има 0 на реда “Осигурителна вноска ДЗПО”, ако прехвърлянето е извършено.

   2. За оценка на пенсия от УПФ използвате калкулатора на Allianz. Той показва по 4.02 лв. месечна пенсия на 1 000 лв. по партида. Правилно прилагате формулата. 4 000 лв. делено на 1 000 = 4; 4 x 4.02 = 16.08 лв. месечна пенсия от УПФ.
   Значи отказала сте се от 16 лв. за да получите 105 лв. Добра сделка. Ха сега споделете числата си с всички, които смятат, че две пенсии са повече от една. Точно обратното – Две пенсии в България са винаги по-малко от една, докато действа този КСО.

   3. Да – можете да си търсите пенсията от ДПФ 5 години преди да навършите възрастта за пенсиониране по държавното обществено осигуряване.

   Желая Ви успех и, моля, споделяйте с Ваши познати, които могат да се окажат ощетени от Пенсионните фондове поради незнание.

  • Vera Gerginn says:

   Не наричайте хората простаци.

 15. Дида says:

  Благодаря
  В ПИК на НАП виждам размера на ДЗПО в лв. по месеци.
  В ПИК на НОИ виждам в декларации подадени след 2004 г.,-размера на ДОО ,ТЗПО и УПФ като %, пак по месеци. До скоро в УПФ се разнасяше
  2.2 и 2.8%.-лична и от работодател.
  Сега при прехвърляне в Сребърния фонд е 0
  Благодаря, че ме насочихте косвено в статиите си.Жив и здрав.
  А думата простаци я използвах АЗ, не Вие.Отнася се за хора, които се припознават, разпознават си партизанското име и без да ги търсим гузно налазват от някъде и се намесват в чужди разговори.
  Приятен ден. Ще следя с интерес Вашите статии.

 16. Лични сметки says:

  Пример за 1 категория труд при следните условия:
  ————————————————————————
  – Ранно пенсиониране на 52 г. – 1 категория труд с 10 000 лв. в УПФ

  Вариант 1 – Прехвърляне на вноската от 10 000 лв. в НОИ преди пенсиониране.
  – Води до реално повишение на пенсията с 80 лева на месец.
  До навършване на 67 г. ще съм получил 80 лева x 12 месеца x 15години =14 400 лева в брой.

  Вариант 2 – Без прехвърляне на вноската от 10 000 лв. в НОИ
  До навършване на 67 г. ще съм получил 0 (нула) лева в брой.

  Доходност:
  – За моите 10 000 лева при средна доходност на УПФ за 2017 г. от 4,39 процента ( по информация на вестник Капитал за първата половина на 2017г.) фонда ще ми даде 439 лева за година.
  – За моите 10 000 лева НОИ ще ми даде 80х12= 960 лева за година, което значи 9,6 процента т.е по-вече от 2 пъти (960/439= 2,187)

  Какво става при навършване на 67 години:
  В първия случай тази добавка към пенсията ще е станала 100-110 лева, вследствие на ежегодните увеличения на пенсиите през тези 15 години, които ще ми се изплащат до живот.
  Във втория случай ще имам 10 000 лева + доходност върху тях от 4,39 процента за 15 години от 6600 лева = 17 000 лева които мога да харча както си поискам (да ги изтегля наведнъж или добавка към пенсията от 1000 лева на месец), но като свършат тези 17 000 втората пенсия спира. Или приравнено към първия случай, има пари за 14 години по 100 лева на месец.
  Всеки има право на избор какво да предпочете.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s