ПРАВИТЕЛСТВОТО ИСКА ДА НИ УПРАВЛЯВА С ЛЪЖИ

В интервю за в-к “Капитал” вицепремиерът Даниела Бобева заявява, че “Едностранната промяна [на лихвите по кредити от страна на банките] не може да се извърши”.

Възможно ли е вицепремиерът просто да не знае?  

Изглежда невероятно, тъй като тя лично ръководи групата, написала проекта за закон, според който за първи път в правния мир у нас се дава възможност на банковия картел да увеличава лихвите по всеки ипотечен и потребителски кредит едностранно, произволно, без знанието и предварителното съгласие на кредитополучателя. 

Тогава остава другата хипотеза – вицепремиерът просто лъже. Или да се изразя по-формално: разпространява неверни твърдения чрез средство за масова информация. Ето заради този маниер на управление правителството “Орешарски” е вредно за България и българските граждани и дните му са преброени.

Узаконяването на банковия терор на кредитополучатели е извършено със Закона за потребителския кредит – променен и допълнен по инициатива на Мартин Димитров (“защитник” на пазара и средната класа) и Стоян Мавродиев (сега, председател на КФН) и приет от мнозинството на ГЕРБ с активната подкрепа от “Атака”. Имената на подкрепилите банковия произвол може да прочетете тук – http://bit.ly/XrlHK6.

Как точно се разрешава на банките да променят едностранно лихвения процент?

С определението на променливата му част, наречена “рефернтен лихвен процент”. На Даниела Бобева принадлежи заслугата за оригиналната и уникална в рамките на Европейския съюз и извън него дефиниция на “референтен лихвен процент”, която се съдържа в т. 6 от Допълнителните разпоредби на закона. Според казаната дефиниция референтния лихвен процент е или пазарен индекс или индекс “определян по методология на банката”. 

В момента у нас три банки ползват пазарен индекс за определяне на референтния лихвен процент (Прокредит, МКБ Юнионбанк и Райфайзен банк), а 15 – собствена методология. Сред 15-те са Пощенска, Уникредит Булбанк, ДСК, ОББ и т.н. 

Как 15-те променят едностранно лихвата по кредита ви?

По три начина. Но първо нека си спомним, че “методологиите” не са нищо повече от тюрлюгювеч от “фактори”. Със симпатична наивност ДСК дори е организирала тези фактори в две групи – лихвени и нелихвени. Та има и дървени фактори за определяне здравината на желязото.

Самите методологии съм анализирал в подробности тук – http://bit.ly/WZyb6R

Та на въпроса. Как? 

По три начина:

 • първо, сред факторите има “и други” – т.е. вашият кредитор може да си добави когато и каквито си иска фактори. На този момент обърна внимание и Трайчо Трайков в битността му на министър. 
 • второ, чрез манипулиране на теглата на отделтине фактори. Теглата не са публикувани. Във всеки момент банката може да увеличи теглото на “фактор”, водещ до повишаване на лихвата и да намали теглото на фактор, водещ до нейното намаляване.
 • трето, чрез включването в методологията на фактори, които зависят напълно и изцяло самата банка. Както лихвени, така и нелихвени.

Така че отговорът, който журналистът Стефан Антонов е получил на въпроса си: “Банките променят лихвите по вече отпуснати заеми в движение. Как ще убедите хората, че не защитавате банковото лоби…” е “КАТО ГИ ИЗЛЪЖА”.

 

Ето, това е правителството “Орешарски”.


One Comment on “ПРАВИТЕЛСТВОТО ИСКА ДА НИ УПРАВЛЯВА С ЛЪЖИ”

 1. Zed says:

  Ами това беше и правителството на Борисов и на Симеон, и на Костов и… на останалите преди тех и ще е на всички след тях. Парите са власт, Банките имат пари, Държавата няма(всичко е приватизирано, данаците, са като на оф-шорна зона)
  Банките са си направили много добър за техния бизнес закон(Мартин Димитров и Даниела Бобева и останалите в парламента са само проводници). По всички правила на свободния пазар са се възползвали и са си повишили конкурентноспособността, подсигурили са си приходи и т.н. Можем ли да ги виним, че са го направили?! Не, неможем. Всеки, в условия на свободен пазар, би го направил.
  Какво прави народа обаче?!? Пие кафета и се лигави с кучетата и с децата по площадите, изживява се, като дясна средна класа(бхахаха, шегата на годината, пълен фарс, пропагандата е голяма работа ) и си мисли, че точно това правителство като се махне и всичко ще е наред. Нещо не ги виждам, обаче, да протестират пред банките или поне един плакат “не на банковия терор!” да бяха направили. Вместо това виждаме кретенски антисоц лозунги и мухлясало СДСсарско говорене. Ама те нали са средна класа и си плщат сметките и са красиви и интилигенти, те проблеми с банките нямат. Абсолютни идиоти, политически и икономически неграмотни.
  Банките са политически и икономически грамотни и си гледат интереса, народа НЕ.
  Като му дойде акъла на Българина(оня модерния, интелигентния и дето си плаща сметките, средно-класовия елит), тогава и банките може да се стреснат малко. Ама ще е само малко. 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s