Клептобанкиране в България IХ – 7 стъпки по трънливия път на кредита

Из диалог във фейсбук: 

“- В коя банка да отиде човек, ако реши да рефинансира заема си от [банка Х] Има ли такова животно като доволен заемополучател.

-Никоя не мога да ти препоръчам, всичките са един дол!


– Това ми се струва, че е реалният проблем. Като се махнем от там къде ще идем? Ще рече, че драмата на тази банка не е частен случай.” 

Наистина, подчиняването на клиентите на банки и последващото им ограбване не е частен случай. И не е частен случай, защото за банките не следват никакви последици – те не губят, ако малтретират клиентите си… Освен, евентуално ако не започнат да губят клиентите си.

А няма последици, защото законът, недоправената регулаторна структура и регулаторът им – БНБ – ги пазят от последиците от малтретиране на клиентите им. 

Необходим ви е кредит. Какво ви предстои да преживеете? Краткият отговор е: заблуда, натиск, унижение, ограбване. Ето и 7-те стъпки по трънливия път на кредита:

 1. От коя банка? Няма как да се информирате предварително за практиките и репутацията на банките. Средствата за масова информация не споменават имена на банки под страх от солени глоби. Те са изброени в чл. 152а от Закона за кредитните институции. Щях да се занимавам повече с медиите, но …Имената на конкретни банки не се споменават и в официалните документи на БНБ и КЗП. Например, през 2012 г. КЗП намери неравнопаравни клаузи в договорите на 25 банки, но без да ги назовава. Трябва да я съдят за да измъкнат информацията от нея.  Има 25 нарушения, но не се съобщава нарушителя. Дайте си сметка за нахалството. Вие, като данъкоплатец, издържате КЗП. Тя свършава, колкото може, някаква работа. Но не ви казва резултата, за който сте си платили. То е като да платите на бръснаря, а той да откаже да ви подстриже. Което показва, че КЗП е бутафорна организация, под “шапка” и е там за заблуда на потребителите.
 2. Все пак – избирате банка-кредитор – понеже ги познавате, виждали сте рекламите им. Законът повелява да разполагате с бланковия договор и общите условия по кредита предварително. Това не винаги е така на практика. Договорът не Ви се предоставя преди да сте платили таксите за кандидатстване. С това сте възпрепятстван/а да направите сравнение на офертите на различни банки. Идеята е да бъдете подложен на натиск да подпишете договора на място, без да имате време да го обмислите. В тези случаи някое съществено условие, напр. лихвата,  внезапно се оказва по-висока от това, за което са Ви уверили предварително и устно.
  Можете да се възползвате от кредитни посредници за да ви сравнят офертите, разбира се. Даже безплатно. Защото им плащат банките. Ако искате, можете да си наемете и безплатен адвокат, защото му плаща отсрещната страна. Ваша работа.
 3. След сключване на договора лихвата и месечната Ви вноска могат да се повишат на втория, третия или който и да е следващ или предишен месец. Това става въз основа текст от допълнителните разпоредби на Закона за потребителския кредит от 2010 г., известен като т. 6, в която се дефинира “референтен лихвен процент” – променливата част от Вашата лихва. Този референтен лихвен процент може да се определя по “методология” на банката и да се променя произволно по нейно решение.  Така правят повечето банки у нас, с изключение на три.
 4. Ако това не е по вкуса Ви, може да поискате да подадате жалба. Първо – в банката-кредитор. Вероятността да получите удовлетворително решение клони към нула, защото банката знае, че тя ви краде по закон, а БНБ я пази от клиентите.
  Преминавате към жалване към органите, които се сетите. Най-често това са КЗП и БНБ. Още преди това да Ви отнеме 2 години, трябва да сте наясно, че отговори от тези институции ще получите, но не  и решение. Добре е да последвате стандартния им съвет. “Нямаме правомощия да се месим в индивидуални спорове и, ако смятате, че правата Ви са нарушени, обърнете се към съда”.
 5. Независимо, че договорът Ви е типов и във Вашето положение са още стотици, ако не хиляди клиенти на банката, пред завеждането на колективен иск в съда е блокирано. Блокажът идва от неясното изискване да демонстрирате финансова възможност да понесете разходите по делото, които няма как да знаете дори приблизително, защото ги определя съдът, след завеждане на делото. А един спечелен колективен иск би принудил банката да промени поведението си спрямо всички свои клиенти.
 6.  Накрая, ако случайно решите да спрете обслужване на кредита, защото смятате, че не дължите парите, които банката ви събира – ще се сблъскате с чл. 417, т.2 от Гражданския процесуален кодекс, според който член банката може да се снабди с изпълнителен лист срещу Вас по бързата процедура, без дори да знаете, а и без да дължите сумата, за която претендира банката.
 7. Ако вземете кредит от действаща в България клептобанка, губите контрол над бюджета си, можете да загубите жилището си, но не можете да загубите дълга си. Той най-много да се увеличи с всякакви такси и да си го носите да гроб, че даже да го завещаете на зецата си.

 Ето това са 7-те стъпки по трънливия път на кредита у нас. Който се е убол знае.

Advertisements

One Comment on “Клептобанкиране в България IХ – 7 стъпки по трънливия път на кредита”

 1. batilcho says:

  За хората които все още не са се оболи от банките искам да кажа – най добрата банка е изгорената, и най добрия банкер е убития. Но понеже живеем в демокрация която е дала на богатите монопол и неограничени права да тормозят бедните, и всеки опит да убиеш банкер или да изгориш банка ще завърши с края на твоя живот и мъки за семейството ти, а всеки опит да се бориш за правата си ще скъси живота ти заради ядове и тормоз, ПРЕПОРЪЧВАМ – 1.Не влизайте в банка ако не ви опрат пистолет в челото /за взимане на заем и дума да не става/, 2.Не говорете, не мислете, и не споменавайте думата банка никога. и 3.Използвайте колкото се може по малко банкови услуги. Късмет на новото младо и глупаво поколение дано да е по малко тъпо от нас.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s