Банкерът Вътев – гузен, негонен бяга

Моят бивш колега и приятел Стилян Вътев казал за Investor.bg, че “…всеки може да прецени съобразно нуждите и възможностите дали да тегли кредит или не.”

Точно в това е проблемът, че не може. В страната на клептобанкирането, където всяка банка променя лихвите по ВЕЧЕ ОТПУСНАТИ кредити едностранно, изненадващо и произволно и в нарушение на договора, който сама е написала, никакъв клиент не може да си направи никаква преценка, дори и да е с диплома на ядрен физик.

Клиентите на банките искат нещо много просто: да не бъдат лъгани, да не бъдат крадени и банките да си спазват договорите, които са подписали. А те не го правят. Това го казват районните и градски съдилища из страната.

Не можел бил моят приятел Стилян да отпуска кредити при Юрибор+. Неговите аргументи са банково-технически. Въпросът за юрибора отдавна е излязъл от сферата на техниките и е станал договорно- правен. Вътев може и да не може, но пък Хампарцумян може и то отдавна. Ето, в “Договор за банков кредит № TR70990ХХХ от хх.хх.2007 г.” пише черно на бяло – кредитът се отпуска при Базисен лихвен процент равен на едномесечен Юрибор и 1.741 % надбавка.

Само дето банката не си спазва договора. Нищо, съдът ще постанови.

Може да имаме много претенции към съдебната система и особено към върховете й. Но районните съдълища изпълняват точно функцията си в пазарна среда. А тя е да налагат изпълнението на договорите така, както са сключени, независимо от това на коя от страните договорът може да е станал неизгоден. И без неравноправните клаузи, моля.

Иначе моят приятел Стилян си слепва едно сламено човече, че хората роптаели срещу високи лихви и си го прави на пух и прах.

Не, хората искат да не бъдат лъгани, да не бъдат крадени и да държат съдбата, жилището и семейния си бюджет в свои ръце. Това искат, полага им се и ще го постигнат.

Advertisements

One Comment on “Банкерът Вътев – гузен, негонен бяга”

  1. Ани says:

    Съдът ще постанови, да, но проблемът е, че повечето клиенти на банките са докарани до невъзможност да заделят сумите за хонорар на адвокат и държавните такси по едно дело. Дали банките не разчитат точно на това?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s