Клептобанкиране в България – причинители, диагноза и лечение V

Днес, 24.02.2013 г. хиляди са на улицата. Те скандират “Извадете, ако обичате, мръсните си ръце от джобовете ни”.  С ненаситни ръце в джобовете ни шарят монополи – електоснабдителни, водоснабдителни, топлофикационни. Но и банки. Банките извличат ежегодно 400 млн. лв. от джобовете на клиентите извън договорените плащания – без тяхното знание и предварително съгласие. Техните ръце са напъхани в нашите джобове с любезното (вероятно не безплатно) съдействие и на депутатите от мнозинството – на ГЕРБ, а по отношение на банките, с техния знаменосец – Мартин Димитров.

Но, ще попитате, не е ли необходимо клептобанкирането за запазване стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите?

Категорично не. В резултат на клептобанкиране у нас се отнемат 400 млн. лв. годишно от кредитополучатели. Официално отчетената печалба на банките за 2012 г. възлиза на 567 млн. лв. , дори и след отчетена загуба за последния месец на годината. Т.е. прекратяване практиките на клептобанкиране просто ще свие печалбите им, без да засегне капитала им, а още по-малко депозитите на техните вложители. Който защитава клептобанкирането, защитава печалбите на банките, следоватлено интересите на акционерите и управляващите, а не на вложителите в банките. Защитата на вложителите е осигурена, когато банките са платежоспособни и ликвидни. Не е необходимо в допълнение, да им бъдат гарантирани и печалбите.

Но аз нямам кредит и не съм ощетен.

Помислете пак. Плащате всички: “Катаджия, изкарвал до 1000 лв. на смяна от подкупи: Сори! Имам кредит!” http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1364575 

Успех и мирната.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s