Токът, кредитът и народното представителство. Ив. Костов за пазара.

“Проблемът с цените на тока е… че фирмите в бранша заеха господстващо положение на пазара и започнаха да злоупотребяват”, коментира Иван Костов, народен представител, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция.

Както и друг път, Иван Костов е насочил пръст в 10-ката и е поставил ясна и точна диагноза. Аз съм напълно съгласен. 

Защо е възможно да злоупотребяват? Иван Костов отговаря и на този въпрос. 

Защото органите, които трябва да следят за спазване правилата на играта на пазара, “тези органи, които трябва да защитават конкуренцията и потребителя, не знаят за какво са създадени… Те не пазят пазара и потребителя…” И тук съм напълно съгласен. Във футболния мач има съдия, а на пазара – регулатор. Или трябва да има.

Как злоупотребяват, например?  Ив. Костов: В договора на ЕРП-тата “е била записана…възможността те да начисляват стойността на кражбите в нашите сметки.” Аха! Започвам да се сещам. 

В сметката, която получавам от “Софийска вода” има начислени загуби на вода по мрежата. Казват 62 % от парите, които дължа са за вода, която не е стигнала до чешмата ми.

В сметката ми от “Топлофикация”, забелязвам, че петте радиатора в апартамента ми са употребили по-малко енергия, отколкото плащам за отопление на стълбището, в което няма радиатори. Не си разбирам сметката.

Но пък разбирам Закона за потребителския кредит. Там пише, че “референтния” лихвен процент по жилищния ми кредит се прави по “методология” на банката ми. Т.е. там пише, че банката сама изчислява загубите си от други кредити, и след това ги разпределя на редовните си платци. Как? С едностранна и произволна промяна на лихвата по вече отпуснат кредит, без знанието и предварителното съгласие на клиента. Т.е. като е заела господстващо положение на пазара на кредити. И като е злоупотребила с него. Досущ като едно ЕРП, една “Софийска вода” и една “Топлофикация”-София, АД. И това, под благосклонното и окуражително, притворено око на своя регулатор – БНБ.

Аз съм блогър и си разпръсквам коментарите в кибер пространството. Г-н Костов, обаче, не е блогър, че да се ограничи с коментари. Той е народен представител, ще рече представлява интересите на народа, а народът е  потребителя – и на ток и на вода и на ипотечни кредити. И има на разположение инструменти, които пък има отговорността да употреби. Отговорност пред избирателите, пред които ще застане тази година.

Тези регулаторни органи, които трябва да свирят фал на пазара, те не висят във въздуха. Например, БНБ е пряко отчетна пред Народното събрание, в което седи и уважаваният и опитен народен представител Иван Костов. Въпросът е колко пъти досега народните представители са използвали инструмента на ПИТАНЕ към Управител на БНБ за да получат отчет? 

Още утре ще помогна на г-н Иван Костов да отправи ПИТАНЕ към Управителя на БНБ от три простички въпроса:

  1. Какво прави и мисли да прави БНБ за да изпълни задълженията си, възложени й от законодателя по прилагане на Закона за кредитните институции
  2. Има ли доверие ръководството на БНБ в упрявляващи и представляващи голяма търговска банка у нас, която разпространява информация с невярно съдържание за собствената си дейност чрез средства за масова информация
  3. Самият Управител докъде е стигнал с изпълнение на ангажиментите, които сам е поел пред народните представители, за да бъде избран.

Дали г-н Иван Костов ще реагира или не, ще реши самият той.

Междувременно всички ще можем да си отговорим на въпроса “Защо Човекът на 2012 г. е на Орлов мост?”, а Човекът на 2013 г. по улиците на градове, села и паланки? Дали защото неговият интерес някак си не е представен в Народното събрание на Р България?

 

13.02.2013

GC

Advertisements

2 Comments on “Токът, кредитът и народното представителство. Ив. Костов за пазара.”

  1. Преносните мрежи са отдавна изплатени , но продължават да събират ъакси?

  2. Zed says:

    Това са частни компании и трябва да правят печалби, а не да осигуряват публични услуги, така че ще събират такси за каквото си поискат.
    И GC е абсолютно прав народа няма представителство в парламента. В парламента са представени интересите на най-силните пазарни играчи – банаковия, фармацевтичния, енергийния и останалия едър бизнес. Това е нормално, така е в целия демократичен свят.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s