Защо Дянков ще намали лихвите…

… а Георги Ангелов се е объркал? “Правителството готви мерки срещу високите лихви по кредитите”. “”“Намалението” на лихвите ще е увеличение,  отбелязва иронично икономистът. Защото ЮРИБОР-ът е на ненормално ниски нива и в бъдеще може само да расте, пише той. Наистина. Но преди това лихвите по кредити ще паднат и то драстично.

Това, което предлага Дянков не е “административно регулиране на лихвите”, а просто привеждане на банкирането у нас към цивилизовани банкови практики. Още едно законово изискване банките да спазват договорите, които сами са съставили.

Не вярвате? Ето: Пламен С сключил договор с Уникредит Булбанк за кредит. В договора пише, че лихвата по кредита е едномесечен ЮРИБОР плюс надбавка. На 5.01.2008 г., когато подписал, ЮРИБОРА бил 4.294 %, а договорената надбавка 2.706 % или общо лихвата към онзи момент била 7.00 %.

Днес ЮРИБОР-ът е = 0.641 %. Ведно с фиксираната надбавка от 2.706 % Пламен би трябвало да плаща в момента 3.347 %.

Пита се, колко плаща Пламен? Трябва да питате банката. Защото тя, както и други нейни посестрими, по собствена “методология” решила, че Пламен трябва да плаща, да речем 7.8 %. Как? Защо? Ами въвела един фактор ли, компонент ли, какво ли, абе – да го наречем “леВония” – в размер на 450 базисни точки или 4.5 процентни пункта, които Пламен не може да намери в договора си. Не може, защото банката решила, че е добре клиентите й да плащат и “леВония”, но се сетила за това едва през ноември 2008 г. 

Пълната история на Пламен е публично достояние тук .

Та така, Георги, Пламен и хилядите като него първо ще започнат да плащат по 3.5 %, докато ЮРИБОР-ът е ненормално нисък, пък след това – нека им се увеличава. Поели са лихвения риск – да си го носят. Но са поели ПАЗАРНИЯ лихвен риск, отразен в индекса, а не този на банката си.

Дянков знае какво прави този път. В “леВония” има само произвол и никакъв пазар. Който милее за свободен, конкурентен пазар в България, трябва да подкрепи Дянков срещу “леВония”.

P.S. Лихвата по договора на Пламен може да се види тук, а ЮРИБОР-ът – тук


2 Comments on “Защо Дянков ще намали лихвите…”

 1. plamen1967 says:

  Любо, проблема в банковата система не е само с промяната на метода на изчисление на лихвения процент, а и със измамите на банките. “УниКредит Булбанк” АД с решение на УС от Окт 2000г. решава да промени метода на изчисление на годишния лихвен процебт по стари кредити в нарушение на индивидуалните договори на клиентите добавяйки трети компонент, Буди съмнение как е направено това. Лихвата по заемите на клиентите е вдигната межу 1.2 и 1.3%, но ЗАБЕЛЕЖИ сумата по месечната вноска е запазена. Всеки знае, че ако му се увеличи лихвата, месечната му вноска по заема трябва да се увеличи, освен ако банката не му удължи срока на погасяване. Но в случая с булбанк, нито едното се е случило, нито другото. Просто банката си е послужила с измама, за да не се усетят клиентите за неправомерните й действия, и започнат да се жалват. А когато се усетят, ако въобще се усетят, ще е късно, и банката ще е прибрала едни 150 000 000 лв. екстра на година като печалба. Ето тук съм посочил документално измамата с премията в периода Ноември 2008 – Фебруари 2009: http://plamen1967.wordpress.com/myloan/

 2. Красимир Неделчев says:

  Уникредит отдавна си пускат некоректни обяви.
  Само си мечтая за времето, когато ще седна при представител на банка и той ще ми обясни простичко взимаш 100лв. с лихва 10% и на 120 вноски връщаш по 1,35, в края на периода си изплатил 162. Край! При следващия – 1,37 (164,4) Край! Правя си директно сравнение и избирам. Без ГПР, без условности, без уговорки, без уловки. Мечти …
  Същото важи впрочем и за телефонни оператори, и за ЕРП-та, и за ТЕЦ, и за ВиК и за всички други колоси на “правителствено-парламентарни” глинени крака.
  А иначе живеем в демокрация и имаме право на свободно слово. “Иди да се оплачеш на баща си и майка си!” казват в сиропиталището от книга на Богомил Райнов…
  Пожелавам на Пламен победа в битката!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s