ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА КАТО САПУНКА И КАКВО ДА ПРАВИМ?

Миналата година пенсионната реформа първо спря, а после премиерът искаше да я завърши до петък, 17 часа. И го направи – през лятото на 2010 г.. Нещо щяло да става от 2021 г. нататък. 

Сега – пак! Само дето обръщат цифрите в годината – от 2012 г. “В рамките на една година премиерът Бойко Борисов промени на 180 градуса отношението си към пенсионната реформа и вдигането на възрастта за пенсиониране”. Как, четете във  в-к “Гласове”

Че така ще стане, дори на мен ми беше ясно още на 1 февруари 2010 г. “Фалстарт на пенсионната реформа – да се готви втори дубъл” в-к “Дневник” 01 фев 2010, 4658 прочитания, 61 коментара

То вече не е и смешно. Напомня на оня виц от 50-те, в който двама си тръгвали от “лагера” Белене. Единият казва на другия: “Ще вали”. Онзи му отговаря: “Да правят каквото знаят”.

Та към днешната дата, какво е ясно:

 1. Че онези 20-23 % от заплатата, които плащаме (заедно с работодателя) за “осигуряване” не са никакви осигуровки, а са си чист данък. Защото не е ясно дали, колко и кога ще получим нещо срещу тези осигуровки.
 2. Така данъкът не е 10 %, а 30 %  в страната с “най-ниските” данъци.
 3. Ако искате да “вземате” прилична пенсия, трябва да си я осигурите сами и то – отрано. 

При това положение какво можете да направите:

 1. Освен данък “осигуряване”, сте задължени да правите вноски и в УПФ – универсален пенсионен фонд. За сега 5 % от дохода ви отива там. Добре е да го правите, за да получите и онези пари, които работодателят ви трябва да внася. 
 2. Задължителните вноски “осигуряват” пенсия,  която няма да стига доникъде. И ако не разчитате детето/ децата да пращат от чужбина, трябва да спестявате – от рано.
 3. Къде да държите спестеното? В нещо, което има шанс да си запази стойността, а ако може и да нарасне – още по-добре. Човек се сеща за земя, злато… или за финансови инструменти.
 4. Преди да споменете майка ми по повод на финансовите инструменти, помислете, че след 10-15-20 г. е възможно, само е възможно, сегашните цени на акции и облигации да се окажат като “на промоция”
 5. И къде? В допълнителни пенсионни фондове? Да, това е една възможност. Скъпа и тромава “конфекция” – еднакви портфейли за 25- и 55-годишни.
 6. Затова – направете си сам стратегия и си управлявайте самостоятелно портфейла. Ако не знаете как, потърсете независим, професионален, етичен финансов консултант.
 7. Пак преди да споменете майка ми с добро, ако не знаете къде да ги намерите – пишете ми на idfkbg@gmail.com,  – аз познавам двама-трима, ще ви препоръчам.

Най-важно, не забравяйте да се радвате на живота и мислете за утре. Че “сетне е по-длього от съга”, както гласи родопската поговорка. 

Advertisements

3 Comments on “ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА КАТО САПУНКА И КАКВО ДА ПРАВИМ?”

 1. […] Статия на Любомир Христов следвайте Меглена теми и позиции […]

 2. Красимир Неделчев says:

  Винаги съществува опасността от нов тоталитаризъм (той май вече е тук), но според мен земята е единственото нещо което е крайно (като площ) и същевременно жизнено необходимо. Златото е бляскаво и в момента важно за доста индустрии, но какво, ако един ден се окаже че може да ползваме сребро, мед или алуминий вместо злато? А и как точно се яде злато? Акциите – кой ще ми гарантира полезността на съвета който ми дава днес и след 20 години, и с какво?
  Докато земята и след 20 години ще е земя и ще ражда, ако не пшеница, то маслини или банани…
  Но в общия случай (затова е и толкова модерно да си сив) българина едва свързва двата края и “инвестира” в дрехи втора употреба, некачествена (но евтина) храна и скъп GSM.
  Няма съразмерност между доходите и разходите в България. И в това отношение сме задминали сигурно и Латинска Америка и Азия и Африка.
  Като цяло моят контрасъвет е да сменим държавата, 22 години бленуваме поредната мечта химера и вегетираме…

 3. Румен Гълъбинов says:

  От къде идват парите за пенсии в България сега?

  Парите за пенсии в България сега идват от събираните данъци и държавни такси, включително ДДС, мита и акцизи, както и от осигуровките като вид данък! Така че пълна илюзия е, че би било възможно хората днес да работят и да доживеят достойно старините си!

  Има ли нужда от реформа изобщо?

  Изглежда че има нужда от радикална пенсионна реформа, защото съдейки по това, че продължителността на живота на хората ще се увеличава постоянно, трябва да се увеличават осигуровките за пенсия и/или пенсионната възраст ще трябва да се увеличава, като пред обществото стоят следните въпроси:
  – Колко да бъдат вноските за пенсия?
  – Какъв да бъде размера на пенсиите?
  – На каква възраст да става пенсионирането?
  При отговорите на тези въпроси трябва да се водим от следните принципи:
  – Размера на осигуровките да бъде максимално нисък
  – Размера на средната пенсия да бъде максимално висок
  – Осигурителната система трябва да запази солидарността, като измери реалния принос на всеки към системата и на база на този принос да изплаща пенсията му.

  Какво става с частните пенсионни фондове?

  В частните фондове за допълнително-задължително пенсионно осигуряване в България за всички родени след 1959 г. трябва да се внасят 5% (7% след 2016 г.) от доходите им задължително в универсални пенсионни фондове, като има и опцията за допълнително доброволно пенсионно осигуряване срещу държавни преференции при данъчното облагане. Отделно от това работещите при първа и втора категория труд се осигуряват задължително в частни професионални пенсионни фондове. Държавата трябва да поощрява гражданите да инвестират в индивидуални пенсионни сметки на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване чрез ползване на данъчни преференции и въвежване на мултифондовете като избор за инвестиции.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s