Продължение за лимоните…

Много журналисти се възмутиха от оценката ми за медиите по-долу. “Невъзможно. Те не са от тях… Само изпълнявали закона (кодекса)”. Те и нацистките офицери само заповеди изпълняваха преди 45-та.

На възмутените ще кажа – открил съм топлата вода. Той Бойко Пенчев написал същото, но по-добре и с по-малко думи. Ето: “Медиите, вместо да задават въпроси, които ще прояснят политическия профил на кандидата, се чудят колко да му вземат, за да информират публиката за мнението или програмата му…

Не е тайна, че медиите се купуват – къде тайно, къде явно. Самите те са се обявили за продан, превръщайки жълтеникавата разводненост в норма…”

http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/10/16/1178744_v_siankata_na_koburg-gota/

Аз съм смутен. По две причини. Първо, съобщението ми не достигна до журналистите. Някои се обидиха лично. А то е принципно. Затова ще го повторя: “Не можеш да бъдеш професионалист, ако търпиш гнили ябълки около себе си. Защото ние, зрители, слушатели, читатели, като не можем да отличим едните от другите, ви смятаме всичките за един дол дренки. И държим дистационното.” За етика става дума, а тя е НАД закона. И е въпрос на личен избор и позиция.

Второ, не разбрах да има възмутени граждани. Май сме свикнали сиренето да ни е от палмово масло, а вестниците от… Хайде, да не обидя някого.

Бъдете здрави и информирани, ако можете.

Advertisements

4 Comments on “Продължение за лимоните…”

 1. Жоро says:

  Любо, здравей! По същия повод преди известно време запитах Минчо дали не смята за интересно да се обучават студентите да разпознават платената позиция на медиите? А платена е всяка позиция, която не е публично обявена. Поздрави! Жоро

 2. Валентин Иванов says:

  За да не им звучи като дребно заяждане предлагам “обидените” журналисти да бъдат поканени публично да заявят своята професионална и етична независимост като този факт се регистрира в обществено поддържан регистър. Когато някой гражданин на България представи проверими и ясни доказателства за професионалната и етична непочтеност на “обидените”, данните се поместват без изключение в регистъра. Така обществото ще има възможност да получи своя информиран избор по това кой и от каква позиция се грижи за неговата информираност.

 3. Красимир Неделчев says:

  Няма възмутени граждани, защото сили не ни останаха. Наистина свикнахме. С всичко. За съжаление. Как да се възмутим, като трябва същите тези медии да покажат, че сме възмутени от тях!? Или от политиците ни! Но те показват как пеем химни и поднасяме венци на “вожда”. “Приказка за стълбата” е реалност – нашата реалност. Единствена надежда ни остава “Съединени Европейски Щати” някога. Толкова сме изчаквали и затягали колана (приватизация, НАТО, ЕС) – колко му е още 20-30 годинки… И да се надяваме Европейските журналисти и политици, да не прихванат от нашите.

 4. economist says:

  Кофти работа е асиметричната информация. Има 10-20 кандидати за президент, но как човек да разбере кои са лимони и кои не?. Естествено всички твърдят че не са лимони, но за хората е трудно /прекалено скъпо/ да разберат кой какъв е. Затова на пазара остават само лимони и той се разпада.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s