“Средната класа пропада”

Това констатира лидерът на СДС Мартин Димитров, цитиран от в-к “Труд”. Досетливите ще си спомнят, че това става с активно-агресивната подкрепа на самия Мартин Димитров. Миналия май той стана знаменосец и вносител на поправка в Закона за потребителския кредит, с която се даде възможност на банките да се “разпищолят” като променят лихвите по вече отпуснати кредити по “собствена методология”. Т.е. първо хващат шаран на въдицата, а след това му вдигат лихвата едностранно, по собствено усмотрение и инициатива. Така Димитров нареди банките сред другите “разпищолили се монополи в момента [които си] вдигат цените, правят каквото си искат, с всички цени”. Това не е позволено нито в Европейския съюз (Румъния), нито извън него (Турция)*.

Затова и плащаме едни от най-високите лихви в Европа.

” [На] хората от малкия и средния бизнес… обаче им се пречи по всякакъв възможен начин. Нови данъци постоянно – нов данък смет, нови данък сгради точно за малкия и среден бизнес, … Човекът, който е лекар, учител, който има малко магазинче, тези хора бедстват…”. Да добавим и нови лихви, а? Димитров сложи банката на масата на човека-лекар, учител или пък собственик на магазинче със спонсорирания от него Закон за потребителския кредит. И тя, банката, иска, иска, иска… Днес пържола, утре – агнешко печено. Защото тъкмо средната класа взема заеми, поема рискове, за да осъществи предприемаческите си планове. Бедните не мислят за кредит, а богатите – не мислят да го връщат.

На кого да разчита средната класа за политическото си представителство? На СДС на Мартин Димитров? Да си решава. Едни лъжат преди избори, други – една година и половина преди избори, трети – след това.

_________

* “И в Турция и в Румъния променливите лихви са базирани върху пазарни индекси (ROBOR, EURIBOR) + фиксирана надбавка, така че клиентите имат пълна прозрачност как се формира лихвата и кога и как тя би се променяла. И в Румъния и в Турция таксата за предсрочно погасяване за ипотечни и потребитески кредити с променлива лихва е 0 %!” (източник: “Моите пари”)

Advertisements

2 Comments on ““Средната класа пропада””

 1. Жанко Йотов says:

  Уважаеми г-н Христов,

  Следя внимателно вашите публикации относно банковите лихви по старите ипотечни кредити.
  Искам да ви разкажа как се постъпва с кректните плаци Уникредит Булбанк.

  През 2007 год. изтеглих ипотечен кредит от Уникредит Булбанк във валута ( EUR ) .
  По общите условия на договора кредита се облага със “Базов лихвен %” равен на шест месечен EURIBOR + надбавка ( 2,4 % ) , който се равняваше на 6,43 % на годишна база.
  През декември 2009 година с настъпването на кризата и падане на стойността на EUROBOR до стойност – 1,3%, съгласно условията на договора размера на плащания от мен лихвен % беше намален на 4.3 % , което ме изненада приятно и аз помислих че има справеливост и кореност в бизнеса с банката.

  С настъпването на кризата Банката по силата на въведената “собствена метология за опреляне на Базовия лихвен %” по старите кредити Банката изведнъж добави , така наречената ” премия “, размера на която се публикува на web страницата на Банката.
  По тази причина от април миналата година лихвеният % по моят кредит подскочи рязко нагоре и доби нова стойност – 7.125 % на годишна база.
  По последни данни така наречената “премия” се равнява на 2.34 ( цитирам по памет ).
  По “собствената методика ” на Банката Базовият лихвеният % по ипотечните кредити е равен на : EUROBOR + премия + надбавка.
  Смятах, смятах и така и не можах да разбера как при стойиност на :
  EUROBOR = 1,31
  Премия = 2,34
  Надбавка = 2,43
  от сумата на тези три числа се получава стойност 7,125% лихвен % с колкото се облага в момента моя кредит.

  Когато зададох въпрос на моят кредитен инспектор защо се случва това получих според мен меко казано смущаващ отговор :

  Размерът на така наречената допълнителна ” премия ” за различните кредити не била еднаква затова имало разлика и ако не съм съгласен да пусна жалба и ще получа отговор, само не разбрах кой какво ще ми отговори след като е налице драстично нарушаване на условията на договора.

  Не очаквам Банката да прояви коректност и да и да започне да спазва договора дори при условията на така наречената ” собствена методика ” за определяне на лихвения % по старите кредити.

  Ще бъда блгодарен да получа вашият коментар.

  С уважение :
  Жанко Йотов.

  • lchristoff says:

   Уважаеми Жанко Йотов,

   Вашият случай не е нито първият, нито единственият сигнал за грубо нарушаване на договор за кредит точно от тази банка.
   Опитът на нейни “клиенти”, жалвали се многократно за подобни откровени нарушения на договори за кредит в самата банка, БНБ, КЗП, МИЕТ и Омбудсмана имат единствено за резултат безсъдържателни и формални отговори, правно необосновани и логически противоречиви. Единственият практически приложим съвет, който дава БНБ е “това е търговски спор, ако смятате, че
   правата са Ви нарушени, съдете банката”.

   Не бих могъл да дам по-добър съвет от този, който дава БНБ
   Успех
   С уважение


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s