И ний сме дали нещо на света… и продължаваме

Но светът нехае и затова си губи времето с разследвания. Разследват се пет големи банки: UBS, Бенк ъф Америка, Ситигруп и Барклис вече са получили призовки, а немската Западна Ландесбанкен твърди, че още не е получила. Разледват ги регулаторите на САЩ, Великобритания и Япония. А ги разследват за това, че между 2006 и 2008 г. – в разгара на финансовата криза – е възможно да са манипулирали ЛИБОР-а – лондонския междубанков индекс.

ЛИБОР-ът пък е важен, защото се използва като РЕФЕРЕНТЕН ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ за кредити и други финансови продукти на обща стойност 350 трилиона долара.

Всичко това научаваме от световната преса – Файненшъл таймс от 16 март(*) и Капитал от 18 март.  Ако е вярно, някой – я кредитор, я инвеститор – ще да е платил или загубил пари, които не дължи или има да взема за продукт, индексиран към ЛИБОР-а.

А защо им е този ЛИБОР, да ги пита човек? Първо харчат пари да го изчисляват, после правят усилия да го манипулират, а накрая с парите на данъкоплатците – да ги разследват. Ами да вземат напредничавия и елегантен начин на изчисляване на РЕФЕРЕНТНИ ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ, съчинен от БНБ и благословен от родното Народно събрание в Закона за потребителския кредит. Според този закон всяка банка изчислява индекса, който й служи за референтен лихвен процент по своя рецепта. Защо й е да го манипулира като може да си го “сготви”?

Пренесен на лондонския междубанков пазар, този опит би изглеждал така: Понеже 30 банки дават ежедневно данни за изчисляване на ЛИБОР-а, ако всяка от тях си го приготвя по своя рецента, ще има по 30 ЛИБОРА за всяка валута и за всеки срок. С една дума, ще се увеличи предлагането, а също и избора и конкуренцията.

Всеки, който желае да индексира по ЛИБОРА, вместо единствен ЛИБОР (като при комуизма), ще може да си избира от 30 либорчета. Свобода и конкуренция. И няма да пилеят парите на данъкоплатците за разследвания. Ама на, не им увират главите.

(*)

http://www.ft.com/cms/s/0/52958d66-501f-11e0-9ad1-00144feab49a.html#ixzz1H4kW1aui
Banks served subpoenas in Libor case

By Brooke Masters and Patrick Jenkins in London and Justin Baer in New York

Published: March 16 2011 22:52 | Last updated: March 16 2011 22:52

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s